-0.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 decembra, 2021

Protestniki v Kataloniji blokirajo ceste in železniško progo

V Kataloniji se je danes, leto dni po neuspelem referendumu o neodvisnosti te španske regije, ki ga je zaznamovalo nasilje policije, zbralo več sto zagovornikov neodvisnosti te regije. Protestniki blokirajo več večjih cest in železniško progo za hitre vlake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več sto protestnikov je v mestu Giorna zasedlo železniške tire za hitre vlake, množice ljudi pa medtem blokirajo tudi glavne ulice prestolnice Barcelone in mesta Lleida ter avtocesto AP-7, pomembno prometnico, ki vodi do francoske meje.

K protestu je na spletu pozval Odbor za obrambo republike, sestavljen iz skupin državljanov, ki je bil ustanovljen za pomoč pri pripravi lanskega referenduma.

V Kataloniji je 1. oktobra lani kljub prepovedi španskih sodišč potekal referendum o katalonski neodvisnosti, ki jo je ob 42-odstotni udeležbi podprlo 90 odstotkov udeležencev. Policija je skušala na več voliščih glasovanje preprečiti tudi s silo, pri čemer je bilo ranjenih več kot 800 ljudi.

Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije kot “suverene, demokratične, socialne in pravne države”.

Zaradi potrditve resolucije je španska vlada Kataloniji začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti katalonske regionalne vlade, ki jo je odstavila. Razpustila je tudi katalonski parlament in razpisala nove volitve.

Eno leto po referendumu je več kot deset članov odstavljene vlade in predstavnikov civilnodružbenih gibanj zaradi organizacije referenduma še vedno v priporu oziroma v izgnanstvu, kamor so se zatekli pred pregonom. Španske oblasti jih obtožujejo zlorabe javnih sredstev in upora, zaradi česar jim grozi do 30 let zapora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine