16.9 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Prepovedali islamistično društvo

Piše: C. R. 

Oblasti v nemški zvezni deželi Spodnja Saška so danes prepovedale delovanje društva Nemškogovoreča muslimanska skupnost (DMG), ki je bila že dlje časa pod drobnogledom oblasti zaradi domnevnih povezav s skrajnimi islamisti. Že zjutraj so v okviru preiskave izvedli racije v Braunschweigu in Berlinu, poročajo nemški mediji.

Društvo so prepovedali, ker je med drugim glede na dosedanje ugotovitve kršilo ustavni red. “Ne bomo trpeli društev, v katerih se redno diskreditira domnevne nevernike, ženske ali Jude ter naš celoten družbeni red ter poziva k boju proti temu,” je sporočila notranja ministrica Spodnje Saške Daniela Behrens.

Prepričana je, da prepoved DMG predstavlja resen udarec salafistični sceni tako na Spodnjesaškem kot širše.

Prepoved vključuje kakršnokoli nadaljevanje aktivnosti društva s strani dosedanjih članov in dejavnosti tretjih v prid prepovedanemu društvu, so sporočili z notranjega ministrstva Spodnje Saške. Več podrobnosti niso želeli podati, ker preiskava še poteka.

V okviru preiskave so izvedli racije v osmih prostorih v Berlinu in Braunschweigu. Aretirali niso nikogar, so pa zasegli premoženje DMG.

Društvo so oblasti že dlje časa opazovale, opazili pa so hitro radikalizacijo. Preko spleta in družbenih omrežij so imeli precej širok doseg, ciljali pa so predvsem na mlade. Samo na družbenem omrežju Youtube so imeli 80.000 sledilcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine