16.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Predsedniki višegrajske četverice zahtevajo več solidarnosti v EU

Predsedniki držav višegrajske četverice so se danes izrekli za več solidarnosti in medsebojnega razumevanja znotraj Evropske unije. Nasprotujejo pa delitvi Evrope na staro in novo ali na Evropo dveh hitrosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Razprave o delitvi Evrope na staro in novo ali Evropo dveh hitrosti – tako si ne predstavljamo prihodnosti EU,” je dejal slovaški predsednik Andrej Kiska, ki je tudi gostil dvodnevno srečanje V4 v slovaških Tatrah. Slovaška namreč trenutno predseduje četverici, ki jo sestavljajo še Poljska, Madžarska in Češka.

Češki predsednik Miloš Zeman je ob zaključku srečanja ponovil, da četverica ne podpira evropskih kvot glede razporeditve beguncev. Po njegovi oceni je bolj smiselno podpirati migrante v njihovih domovinah. Predsedniki so se strinjali, da bi morala EU okrepiti varovanje zunanjih meja, namesto da članice uvajajo nadzore na notranjih mejah EU.

Četverici sicer zaradi odnosa do beguncev in kvot mnogi očitajo pomanjkanje solidarnosti, a je poljski predsednik Andrzej Duda danes to očital EU. Po njegovih besedah si državljani želijo Evropske unije, ki deluje kot prava skupnost, ki temelji na solidarnosti in medsebojnem razumevanju za strahove in potrebe določenih članic. “In to je nekaj, kar EU trenutno manjka,” je dodal.

Zadnje novice

Nove prometne nesreče

Sorodne vsebine