10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Po protestih Macron danes na pogovorih o ukrepih

Francoski predsednik Emmanuel Macron se bo po četrtem vikendu protestov t. i. rumenih jopičev danes sestal s predstavniki politike, gospodarstva, sindikatov in lokalnih oblasti, da bi dorekel ukrepe. Z njimi bo nato zvečer javno seznanil državljane.

Ob 10. uri bo sprejel predsednika senata Gerarda Larchera, predsednika narodne skupščine Richarda Ferranda, predsednika Sveta za gospodarstvo, okolje in družbo Patricka Bernasconija, predstavnike lokalnih oblasti, reprezentativnih zvez sindikatov ter delodajalskih združenj, so v nedeljo sporočili iz Elizejske palače.

Macron bo z njimi govoril po sobotnih protestih, ki se jih je po državi udeležilo 136.000 ljudi, znova pa jih je zaznamovalo nasilje. Pridržali so 1200 protestnikov, okoli 170 ljudi je bilo ranjenih.

Časnik L’Opinion je ocenil, da je namen pogovorov predstavitev ukrepov, s katerimi bo nato predsednik še isti dan seznanil Francoze.

Francoski premier Edouard Philippe je v nedeljo sporočil, da bo Macron v začetku tega tedna predstavil ukrepe, ki bi vodili v dialog s protestniki. Ocenil je, da je napočil čas za dialog in da je treba znova stkati nacionalno enotnost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine