22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Od danes je zračni prostor EU zaprt za beloruska letala, v pripravi sankcije za osebe, povezane z Lukašenkovim režimom

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Zračni prostor Evropske unije je od danes zaprt za letala beloruskih letalskih družb. Za to so se konec maja zavzeli voditelji EU zaradi prisilnega pristanka Ryanairovega letala in aretacije opozicijskega novinarja Romana Protaseviča v Minsku, v petek pa je odločitev sprejel Svet EU. Poleg tega so voditelji evropske letalske družbe pozvali, naj se izogibajo letenju nad beloruskim zračnim prostorom. 

Skladno z ukrepom članice EU beloruskim letalskim družbam ne smejo odobriti pristanka ali vzleta na svojem ozemlju ter letenja v svojem zračnem prostoru, so navedli na Svetu EU.

Prav tako so se na Svetu EU zavzeli za razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb v Belorusiji, ki bi jih lahko doletele sankcije. Poleg tega naj bi pripravili dodatne ciljne gospodarske sankcije proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Veleposlaniki držav članic naj bi seznam posameznikov in pravnih oseb, proti katerim bi uvedli sankcije, dokončali prihodnji teden, poroča STA. Med drugim naj bi bilo na seznamu okoli 10 oseb, odgovornih za prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku, kjer so aretirali beloruskega opozicijskega novinarja Romana Protaseviča in njegovo partnerko.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine