22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Noro, kaj je storil novoizvoljeni hrvaški evroposlanec na dan volitev – nanj besni tudi strankarski šefi

Piše: C. R. 

Hrvaški politik Stephen Nikola Bartulica, ki je bil na listi Domovinskega gibanja (DP) izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu, je razburil domačo javnost, potem ko ga je na dan volitev v luksuznem ferrariju prevažal obsojenec za poskus uboja. Početje Bartulice so obsodili tudi v njegovi stranki, češ da se jim ob tem obrača želodec.

Bartulica je prvič zbudil zanimanje hrvaške javnosti v začetku meseca, ko je hrvaški portal Index.hr razkril, da za odplačevanje kreditov vsak mesec porabi 3562 evrov, medtem ko njegova in ženina mesečna plača skupaj znašata le nekaj deset evrov več.

V ZDA rojeni Bartulica je po tem razkritju pojasnil, da ga vzdržuje mama. “Vsakodnevne življenjske stroške poslanec Bartulica pokriva s sredstvi, ki mu jih je podarila njegova mama,” so sporočili njegovi odvetniki.

Poslanec hrvaškega sabora je nove kritike sprožil v nedeljo, ko se je iz volilnega štaba stranke odpeljal v rdečem ferrariju. Kot se je izkazalo kasneje, je z luksuznim vozilom upravljal večkrat obsojeni zagrebški gostinec Ivko Marić.

Marić je bil v preteklosti po pisanju Indexa obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj in prekrškov, med drugim leta 2013 za poskus uboja in poskus povzročitve hude telesne poškodbe. Takrat so mu prisodili štiri leta in tri mesece zapora.

Predsednik koalicijskega Domovinskega gibanja Ivan Penava je danes na novinarki konferenci glede Bartulice dejal, da mu je žal, da mora odgovarjati na vprašanja, ob katerih se celotnemu DP “obrača želodec”. “Zahtevam javno opravičilo za vožnjo v ferrariju z osebami iz kriminalnega miljeja. Od tega se kot DP jasno in odločno distanciramo,” je dejal voditelj DP.

Opozoril je, da mandat za Evropski parlament ne pripada Bartulici, temveč stranki. Ob tem je Bartulico pozval, naj pojasni svoje početje, sicer bo svojo perspektivo moral iskati drugje. “Od njega kot odgovorne osebe in kristjana pričakujem jasen odgovor, da to ni to, kar zastopa, in da je storil napako,” je še dejal Penava.

Afero je danes v saboru komentiral tudi premier in predsednik vladajoče HDZ Andrej Plenković. “To je neuspeli skeč,” je dejal in ocenil, da Bartulica ni vajen pritiska in da je na tak način odgovoril nanj.

Na volitvah za Evropski parlament je šest mandatov sicer osvojila vladajoča HDZ, štiri mandate SDP, po enega pa sta prejela DP in levo-zeleni Zmoremo!.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine