24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Nemški kancler Olaf Scholz s svojo neodločnostjo spodbuja Putina

Piše: C. R.

Po mnenju nekaterih analitikov je Angela Merkel, s tem, ko je dala Putinu zeleno luč za izgradnjo plinovoda Nord Stream 2, potem, ko je Rusija leta 2014 zasedla Krim, poslala napačen signal. Vprašanje pa je, če se tega zaveda trenutni nemški kancler Olaf Scholz iz vrst socialdemokratov.

Zaradi slabe komunikacije naj bi bil doprinos Nemčije k ukrajinski samoobrambi precej manjši kot bi bilo to mogoče. Putin spremlja tovrsten razvoj in iz tega lahko sklepa katere so najšibkejše točke Evropske unije. Ko je bilo treba aprila 2022 Ukrajini izročiti težko oborožitev, je slednjo Scholzova vlada blokirala kar dva meseca, medtem ko je Scholz razglabljal o tem, da pride lahko do nuklearne vojne. Na Putinovo srečo je Nemčija tako ustrahovala samo sebe.

Precej neverjetno je, da nemški kancler govori o nuklearni vojni, saj se vsi, od njegovega kabineta pa do ljudi na ulici, zavedajo, da Putin ne želi takšnega stopnjevanja. Če bi šel po tej poti, bi namreč izgubil Kitajsko kot zaveznico, obenem pa bi bil protinapad ZDA uničujoč. Gre torej za »navadno« vojno, ki jo Putin stopnjuje. Zakaj potem Scholz modruje o nuklearni vojni? No, morda zato, ker si želi, da bi bila vojna leta 2025 glavna tema njegove volilne kampanje za ponovno izvolitev na položaj kanclerja. Glavno sporočilo te kampanje mora biti: vaš kancler vas je rešil pred vojno, previdnost je njegovo drugo ime.

Analitiki zato pišejo, da je morda Scholz zaradi svojih notranjepolitičnih razlogov dovoliti oslabitev Evropske unije in Zahoda. Ko ni hotel predati Ukrajini tankov znamke Leopard 2, dokler niso predale tankov Abrams ZDA, je poslal jasno sporočilo: Nemčija ne bo naredila ničesar brez ZDA. Verbalni vrhunec tovrstne katastrofalne usmeritve je bil obisk Scholza v ZDA, kjer je iz ameriškega ozemlja Putinu dal vedeti, kaj misli, da se bo zgodilo, če bodo ZDA kot največja podpornica Ukrajine izpadle iz vojne. Ukrajina bi bila izgubljena. Tako pravzaprav Scholz spodbuja Putina.

Lahko bi rekli, da bi moral kancler Nemčije drugače govoriti. Da je treba braniti Evropsko unijo in da bo, če se ZDA umaknejo, EU prevzela breme pomoči Ukrajini na svoja pleča. O volji Nemčije in Evropske unije, da se ne bo nikoli odrekla Ukrajini, ne bi smelo biti dvoma. Čeprav mnoge zaradi stopnjevanja vojne prav tako skrbi, je težava v tem, da Scholz ravno s svojimi izjavami in obnašanjem omogoča in celo podpihuje stopnjevanje. Putin bi lahko začel napadati druge države, če ne bo Ukrajina imela trdne podpore. Rusija bo pripravljena na pogajanja šele, ko bo postalo jasno, da se te vojne ne da dobiti na bojišču.

Namesto, da bi predstavljali odločno »skupno fronto« se Nemčija in Francija javno prerekata. Scholz trdi, da bi pošiljanje raket Taurus Ukrajini Nemčijo naredilo soudeleženko vojne. Gre za izjavo, ki je netočna, Scholz s tem le ustvarja dvome pri svojih zaveznikih v Franciji in Veliki Britaniji, ki so rakete že poslali Ukrajini. Scholz naj bi zavestno širil strah med nemških prebivalstvom.

Ukrajina omenjene rakete nujno potrebuje, da bi vsaj deloma lahko nadomestila pomanjkanje municije na bojišču in da bi lahko uničila ruska skladišča z municijo na okupiranem območju. Zato Velika Britanija nudi svojo pomoč Scholzu pri predaji raket Ukrajini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine