18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Nato: Za propad pogodbe INF odgovorna izključno Rusija

Rusija “nosi izključno odgovornost” za propad pogodbe ZDA in Rusije o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), so danes v skupni izjavi zapisale članice zveze Nato. Ob tem so izpostavile, da bo odziv na ruska tveganja odgovoren in umerjen ter da so se dogovorile za uravnotežen, usklajen in obramben sveženj ukrepov.

Rusija tudi danes še naprej krši pogodbo INF, zato začne veljati odločitev ZDA za odstop od pogodbe, kar zaveznice popolnoma podpirajo, so zapisale članice Nata v skupni izjavi. “Položaj, ko ZDA pogodbo spoštujejo, Rusija pa ne, ni vzdržen,” so dodale.

Rusija “nosi izključno odgovornost za propad pogodbe”, poudarjajo zaveznice in obžalujejo, da v Moskvi niso pokazali pripravljenosti na vrnitev k spoštovanju mednarodnih obveznosti.

Nato se bo na bistvena tveganja, ki jih za varnost zaveznic predstavlja ruski raketni sistem 9M729, odzval “umerjeno in odgovorno”, so izpostavile zaveznice v izjavi.

Dogovorili smo se za “uravnotežen, usklajen in obramben sveženj ukrepov za ohranitev verodostojne in učinkovite Natove odvračalne in obrambne drže”, so še dodale.

Pogodbo INF sta leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov. Predstavljala je enega temeljev varnosti predvsem Evrope pred jedrskim uničenjem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine