9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Narobe svet: Finska poslanka objavila verz iz Svetega pisma in se znašla v preiskavi zaradi spodbujanja sovraštva

Finska policija je proti poslanki in nekdanji ministrici za notranje zadeve uvedla preiskovalni postopek zaradi domnevnega sovraštva do LGBT skupnosti. Poslanka je na družbenem omrežju namreč objavila verz iz Svetega pisma, s katerim je kritizirala vodstvo Evangeličanske luteranske cerkve Finske zaradi sodelovanja na paradi ponosa. Ob dogajanju je izrazila upanje, da to ne bo privedlo do samocenzure med kristjani.

Nekdanja finska ministrica za notranje zadeve in zdaj poslanka Päivi Räsänen je na družbenem omrežju Facebook objavila verz iz Svetega pisma, s katerim je izrazila kritiko do sodelovanja Evangeličanske luteranske cerkve Finske na tamkajšnji paradi ponosa v juniju, ob njem pa zapisala: “Kako se lahko temelji cerkvenega nauka, Svetega pisma, znajdejo skupaj s spodbujanjem grehov in sramotnosti kot razlogov za ponos?”

Ob objavi se nahaja slika verza iz Pisma Rimljanom (1,24-27), ki se glasi sledeče: “Zato jih je Bog prepustil poželenjem njihovih src, v nečistost, tako da so sami skrunili svoja telesa. Božjo resnico so zamenjali z lažjo. Častili in oboževali so stvarstvo namesto Stvarnika, ki je slavljen na veke, amen. Zaradi tega jih je Bog prepustil sramotnim strastem. Njihove ženske so namreč zamenjale naravno občevanje s protinaravnim, podobno so tudi moški opustili naravno občevanje z žensko in se v svojem poželenju vneli drug do drugega. Moški so počenjali nespodobnosti z moškimi in tako sami na sebi prejemali povračilo, ustrezno svoji zablodi.”

Policija proti poslanki uvedla predsodni preiskovalni postopek
Kritično objavo je nato pod drobnogled vzela finska policija in sicer na podlagi domnevnega sovraštva proti spolnim manjšinam. Za Helsinki Times je vodja preiskave povedal: “Predsodni preiskovalni postopki še niso zaključeni. Policija bo sporočila podrobnosti, ko bo preiskava zaključena ali pa bo primer predan tožilcu.” Räsänenova je sicer pojasnila, da je želela z objavo kritizirati vodstvo cerkve, ne pa istospolno usmerjenih: “Zdi se, da so se mnogi kristjani v tej državi pričeli skrivati v omarah zdaj, ko so pripadniki LGBT skupnosti prišli v javnost.”

Poslanka upa, da zadeva ne bo prišla pred tožilca in da ne bo privedla do samocenzure med kristjani
Räsänenova je sicer že tretja finska političarka, ki jo preiskuje policija zaradi domnevno rasističnih komentarjev. Ob dogajanju je še izrazila upanje, da primer ne bo prišel do tožilca in, da bi bilo zelo zaskrbljujoče, če bi se izkazalo, da je sklicevanje na Sveto pismo vsaj malo nelegalno. Upa, da dogajanje ne bo privedlo do samocenzure med kristjani, še navaja Voice of Europe.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine