3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Na Sodišču EU obravnava o dopustnosti tožbe glede arbitraže

Na Sodišču EU v Luksemburgu bo danes popoldne ustna obravnava glede dopustnosti tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Vsaka stran bo predstavila svoja dobro znana stališča, presenečenj ni pričakovati. Odločitve naj ne bi bilo pred jesenjo.

Sodišče EU bo na ustni obravnavi presojalo hrvaški ugovor, da glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško ni pristojno razsojati, ker da so meje med državami stvar mednarodnega, ne evropskega prava.

Slovenija bo po pričakovanjih ponovila, da Hrvaška z nepriznavanjem arbitražne razsodbe krši evropska pravila in politike. Sama arbitražna razsodba pa za Slovenijo ni več vprašanje, temveč dejstvo, ki da ga sodišče mora upoštevati.

Šele po odločitvi sodišča glede dopustnosti tožbe bo, če se bo razglasilo za pristojno, na vrsti vsebinska obravnava glede tožbenih zahtevkov Slovenije. Lahko se sicer odloči tudi, da združi končno odločitev glede pristojnosti z vsebinsko obravnavo.

Obravnava bo ob 14.30 pred velikim senatom, ki ga sestavlja 15 sodnikov. Slovensko ekipo bo vodila agentka Maja Menard, ki naj bi govorila slovensko. Hrvaška agentka naj bi govorila hrvaško, oba odvetnika naj bi govorila angleško.

Najprej naj bi imela vsaka stran približno 20 minut za predstavitev stališč, nato naj bi imeli še možnost replike in običajno utemeljitvama obeh strani sledijo vprašanja sodnikov, ki bodo najbolj zanimiv del obravnave. Ta naj ne bi trajala več kot dve uri.

Generalni pravobranilec EU, pristojen za ta primer, je nekdanji estonski vrhovni sodnik Priit Pikamäe. Na obravnavi bo znano, kateri sodniki so v senatu in kdo je sodnik poročevalec.

Sodišče je k prispevku pozvalo tudi Evropsko komisijo. V komisiji vsebine svojih odgovorov nočejo komentirati. Po neuradnih informacijah pa naj bi pravna služba komisije v odgovoru sodišču med drugim potrdila povezavo med neizvajanjem arbitražne razsodbe in evropskim pravom.

S sodišča so v petek na vprašanje, ali bo na obravnavi navzoča tudi komisija, odgovorili, da zaradi občutljive narave tega primera do začetka obravnave ne smejo razkrivati informacij o udeležencih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine