7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Na Hrvaškem obeležujejo obletnico Nevihte

Na Hrvaškem bodo danes obeležili dan zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ob 24. obletnici vojaške operacije Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem. Osrednja slovesnost bo potekala v Kninu, nekdanjem središču srbskega upora na Hrvaškem, na kateri pričakujejo tudi celoten hrvaški državni vrh.

Tradicionalno se bodo slovesnosti na Kninski trdnjavi udeležili predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik vlade Andrej Plenković in sabora Goran Jandroković. Na trdnjavi bodo dvignili zastavo, območje pa bo preletela akrobatska skupina hrvaškega vojaškega letalstva “Krila Nevihte”.

Kot vsako leto bodo med slovesnostjo spomnili na zgodovino operacije in prebrali imena 238 pripadnikov hrvaške vojske, ki so bili ubiti med Nevihto, ter še dveh, ki sta izginila.

Z operacijo Nevihta si je Hrvaška leta 1995 v samo treh dneh, od 4. do 7. avgusta, povrnila skoraj petino ozemlja, ki je bilo pod nadzorom srbskih upornikov, med njo pa je bilo po srbskih ocenah s hrvaškega ozemlja pregnanih najmanj 250.000 Srbov. Okoli 2000 naj bi jih umrlo.

Po drugi strani na Hrvaškem trdijo, da so Srbi odšli sami in da jih je bilo približno 90.000. Nazaj na Hrvaško naj bi se jih sicer po vojni vrnilo nekaj deset tisoč.

Z operacijo Nevihta se je potem praktično končala vojna na Hrvaškem, ki se je začela leta 1991. Bila pa je tudi odločilna za konec vojne v sosednji Bosni in Hercegovini (1992-1995).

Zadnje novice

Sorodne vsebine