0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Mayeva vztraja, da ni alternative njenemu načrtu za brexit

Britanska premierka Theresa May je ob vse glasnejših novih zahtevah po novem referendumu o brexitu v Veliki Britaniji danes opozorila, da je njen načrt o brexitu edina alternativa izhodu iz Evropske unije brez dogovora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britanska premierka kljub močni opoziciji v svoji konservativni stranki in kritikam iz Bruslja vztraja pri predlogu, ki ga je potrdila britanska vlada – da bi Velika Britanija ohranila trdne trgovske vezi z EU tudi po izstopu iz EU. V skladu s tem načrtom naj bi se med drugim izognili nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko in zaščitili dobavne verige za proizvodnjo, hkrati pa ne bi več priznavali pristojnosti Sodišča EU, nadzorovali bi migracije in vzpostavili lastno trgovinsko politiko.

Če se želi London izogniti možnemu scenariju “izstop brez dogovora”, druge možnosti ni, je v pogovoru za BBC dejala Mayeva. “Alternativa temu je, da ni dogovora,” je dejala Mayeva, ki se zavzema za mehkejšo različico razhoda z EU.

Britanska premierka, ki išče preboj v pogajanjih o brexitu in prihodnjih odnosih med EU in Veliko Britanijo, se bo v sredo in četrtek v Salzburgu udeležila neformalnega vrha EU.

Tudi če v prihodnjih tednih pride do dogovora, ga mora potrditi še spodnji dom britanskega parlamenta, kjer Mayeva lahko pričakuje le šibko večino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mayeva je v pogovoru za BBC izrazila prepričanje, da bo parlament dogovor med EU in Veliko Britanijo potrdil, obenem pa opozorila, da ni nobene alternative, če se želi London izogniti scenariju “izstop brez dogovora”.

Novi referendum o izstopu Velike Britanije iz EU je v nedeljo prispevku za časnik The Observer odločno zahteval Londonski župan Sadiq Khan. Kot je zapisal, bi morali imeti ljudje priložnost, da zavrnejo dogovor o brexitu, ki bo po njegovem slab za gospodarstvo, delovna mesta in javni zdravstveni sistem. Kot je opozoril, sta možna samo dva rezultata: slab dogovor za Veliko Britanijo ali možnost, da dogovora sploh ne bo, kar bi bilo po njegovi oceni še slabše.

Velika Britanija naj bi EU zapustila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine