15.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Mayeva: Ločitveni sporazum bo omogočil nadzor Londona nad priseljevanjem iz EU

Ločitveni sporazum Evropske unije in Združenega kraljestva bo Britancem v celoti omogočil nadzor nad priseljevanjem državljanov iz članic EU, je danes zatrdila britanska premierka Theresa May.

“Ko bomo zapustili Evropsko unijo, bomo imeli polni nadzor nad tem, kdo prihaja k nam,” je dejala na srečanju z vodilnimi britanskimi gospodarstveniki, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ne bo se več dogajalo, da bodo imeli državljani EU, ne glede na njihovo usposobljenost in izkušnje, prednost pred inženirji iz Sydneyja ali računalniškimi programerji iz Delhija,” je dejala. Priseljevanja “preko vrste” ne bo več, je dodala.

Odločenost, da bo to zagotovila, je britanska premierka izrazila na letni konferenci Konfederacije britanske industrije (CBI), osrednje gospodarske lobistične skupine na Otoku. Mayeva je znova poudarila, da je “odločena” speljati dogovor o brexitu.

“Pred nami je zahteven teden pogajanj,” je dejala približno tisoč gospodarstvenikom na letni konferenci CBI v Londonu in zagotovila, da je njen načrt izhoda Združenega kraljestva iz EU “polno dogovorjen”.

Kot je dejala, pričakuje, da bodo do nedeljskega izrednega vrha EU dogovorili končne podrobnosti okvira, ki bo določil prihodnje odnose med Londonom in EU. “Verjamem, da bomo na vrhu dosegli dogovor, ki ga bom prinesla v parlament,” je dejala Mayeva in priznala, da bo zaključna faza najtežja.

Ločitveni sporazum, o katerem bo vrh EU razpravljal v nedeljo, morata nato potrditi še Svet EU in Evropski parlament, predvsem pa se postavlja vprašanje, ali bo preživel preizkušnjo v britanskem parlamentu in ali bo preživela britanska vlada pod vodstvom Mayjeve.

Zadnje novice

Sorodne vsebine