14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Mayeva in Trump stremita k prostotrgovinskemu sporazumu

Britanska premierka Theresa May je danes po pogovorih z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom dejala, da oba stremita k oblikovanju prostotrgovinskega sporazuma med državama, ko bo Otok zapustil Evropsko unijo. Trump je ob tem dodal, da bo spoštoval odločitev Londona glede načrtov za brexit.

Mayeva je na skupni novinarski konferenci po pogovorih dejala, da vladni predlog za brexit, ki so ga sprejeli prejšnji teden, že predstavlja dobro podlago, da sta se s Trumpom strinjala glede ambicioznega trgovinskega dogovora, poroča britanski BBC.

Po brexitu “za nas ne bo omejitev glede trgovinskih sporazumov po svetu”, je zatrdila Mayeva.

Trump je medtem spremenil ton glede brexita v primerjavi s pogovorom za časnik The Sun, v katerem je kritiziral predlog britanske vlade. “Ne vem, kaj bodo (Velika Britanija) naredili, ampak kar koli bodo, je zame v redu,” je dejal pred dvorcem Chequeres blizu Londona.

“To je vaša odločitev,” je zagotovil ter dodal, da edino, kar je pomembno, da bosta državi trgovali.

Predsednik ZDA je še zagotovil, da odnos med državama še nikoli ni bil tako močan. Dodal je, da je Mayeva “ostra pogajalka” in da bi jo raje imel “za prijateljico kot za sovražnico”.

Na novinarsko vprašanje glede kritike Mayeve v časniku pa je to zanikal in dodal, da gre za lažne novice. Pristavil je, da je v pogovoru povedal tudi številne dobre stvari o Mayevi, med drugim, da dobro opravlja svoje delo. Ponovil pa je izjavo za časnik, da bi bil nekdanji zunanji minister Boris Johnson “odličen premier”.

Trump je ponovil tudi svoje stališče glede migracij v Evropi. “Bolje, da pazite nase,” je dejal. Migracije spreminjajo kulturo in varnostne razmere. “Mislim, da to ni dobro za Evropo niti za našo državo,” je povedal.

Mayeva pa je dejala, da je Velika Britanija ponosna na to, da je sprejela priseljence, a dodala, da mora priseljevanje biti urejeno.

Glede Rusije je Mayeva izrazila pričakovanje, da bo Trump na ponedeljkovem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom zavzel strogo in dosledno stališče, ki bo izhajalo iz enotnosti zveze Nato. Po njenih besedah morajo namreč članice Nata proti Rusiji nastopiti enotno, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi Trump je zagotovil, da zagovarja trdo stališče glede Rusije in da se ne bo pustil omehčati. Kot primer je navedel svoje zavzemanje na vrhu Nata za večje obrambne izdatke članic. “Mislite, da je Putin vesel glede tega? Dvomim,” je dejal.

Pojasnil je, da si želi s Putinom oblikovati dober odnos. Glede ruske zasedbe ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 pa je dejal, da je bila to stvar njegovega predhodnika Baracka Obame.

Po novinarski konferenci na podeželskem dvorcu britanske premierke se je Trump s helikopterjem odpravil proti Windsorskemu gradu, kjer ga je z ženo Melanio sprejela kraljica Elizabeta II. Kraljica ju je pozdravila pred dvorcem in se s Trumpom nato sprehodila mimo častne straže.

Trump bo nato skupaj z ženo odšel na Škotsko, kjer bosta preživela konec tedna.

Medtem se je v Londonu zbralo več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti Trumpu in njegovi politiki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine