7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Kriza a la brexit: vrh EU danes pričakuje konkretne predloge s strani britanske premierke

Voditelji 27 članic EU danes v Bruslju od britanske premierke Therese May pričakujejo konkretne in ustvarjalne predloge za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja o ločitvenem sporazumu Združenega kraljestva in unije. Preboj danes ni verjeten, voditelji naj bi zgolj opredelili politične smernice za nadaljnje korake v pogajanjih.

 

Voditelji, med njimi slovenski premier Marjan Šarec, se bodo drevi najprej sestali z Mayevo, ki bo predstavila britanska stališča o brexitu, nato pa bodo razpravo nadaljevali brez nje.

Po napovedih glavnega pogajalca unije o brexitu Michela Barnierja naj bi bil oktobrski vrh “trenutek resnice”, a trenutno kaže, da bo le še ena postaja v iskanju dogovora, ki ne bo prelomna.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dan pred vrhom izrazil pričakovanje, da bo Mayeva predstavila konkretne in ustvarjalne predloge za rešitev vprašanja irske meje, ki je ključno odprto vprašanje.

Barnier pa je dan pred vrhom dejal, da je za celovit dogovor o urejenem brexitu in za odločilen napredek potrebnega še več časa ter da si bo unija ta čas tudi vzela – mirno in resno.

Odločilen napredek v pogajanjih je nujen za potrditev izrednega novembrskega vrha o brexitu. Za zdaj ni jasno, ali ta bo. Odločitev naj bi danes sprejeli voditelji.

EU in Združeno kraljestvo poskušata doseči dogovor o ločitvenem sporazumu, ki pokriva pravice državljanov, finančno obravnavo in vprašanje irske meje ter prehodno obdobje. K sporazumu bo priložena tudi politična izjava o prihodnjih odnosih.

Ločitveni sporazum morajo ratificirati britanski parlament ter Evropski parlament in Svet EU. Brexit je predviden 29. marca prihodnje leto. Vendar pa je ta rok ob strinjanju vseh strani mogoče podaljšati.

V četrtek bo v Bruslju redni vrh EU s poudarkom na migracijah, zatem pa še evrski vrh ter vrh Evrope in Azije (Asem), ki se bo nadaljeval še v petek, ko bosta tudi vrh EU in Južne Koreje ter srečanje EU in jugovzhodnih azijskih držav (Asean).

Zadnje novice

Sorodne vsebine