13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Konservativci svarijo Mayevo – bo britanska premierka izgubila večinsko podporo, če bo izpostavljala možnost brexita brez dogovora?

Več deset poslancev britanskih konservativcev, ki so sicer zvesti svoji stranki, je posvarilo kabinet premierke Therese May, da bi se lahko uprli vladi, da bi preprečili brexit brez dogovora, danes poroča britanski BBC.

 

Vodje skupine, v kateri so tako proevropski kot evroskeptični konservativci, so opozorili, da bi lahko podprli alternativne rešitve, če Mayeva v spodnjem domu parlamenta znova ne bo dobila večinske podpore ločitvenemu sporazumu z EU. Poslanec Andrew Percy je za BBC povedal, da bi lahko izstop iz EU brez dogovora skušalo preprečiti več kot 30 poslancev.

Vlada sicer trdi, da so bili pogovori v Bruslju, s katerimi bi dosegli takšne spremembe ločitvenega sporazuma, da bi bil sprejemljiv tudi za spodnji dom parlamenta, produktivni. A v vrstah torijcev ostajajo zaskrbljeni.

Mayeva je že večkrat poudarila, da ne bo izključila možnosti, da Združeno kraljestvo EU 29. marca zapusti brez dogovora.

Torijci z uporom svarijo v času, ko je zaradi nestrinjanja s strategijo svojih strank glede brexita v zadnjih dneh več poslancev prestopilo v skupino neodvisnih, v kateri je zdaj skupno enajst parlamentarcev. V ponedeljek je svojo stranko zapustilo sedem laburističnih poslancev, v sredo se jim je pridružila osma poslanka. V sredo so k neodvisnim prestopile še tri proevropske poslanke torijcev.

Iz laburistične stranke je danes izstopil še poslanec Ian Austin, kot je dejal, zaradi antisemitizma v stranki. Neodvisnim poslancem se zaenkrat ne bo pridružil. Austin, ki je poslanec od leta 2005, sicer meni, da bi morali spoštovati rezultat referenduma iz leta 2016, na katerem so se volivci odločili za izstop države iz EU.

Neodvisni so zdaj z Liberalnimi demokrati četrta največja skupina v 650-članski poslanski zbornici. Konservativci imajo po odhodu treh poslank še 314 poslancev in tako kljub podpori desetih poslancev DUP nimajo več večine, laburisti pa imajo še 247 parlamentarcev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine