22.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Izredni vrh EU o migracijah brez sklepov, a z nekaj več razumevanja

Voditelji 16 evropskih držav in evropskih institucij so se po izrednem vrhu na temo migracij v Bruslju danes razšli brez sklepov, a večinoma precej zadovoljni. Kot so poudarili, so izmenjali mnenja, jasno izrazili stališča in pretresli nekatere ideje, v prihodnjih dneh pa morajo po dodatnem premisleku slediti konkretne odločitve.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju izpostavila možnost rešitve azilnega spora na evropski ravni. “Danes je bilo izražene veliko dobre volje in, z izjemo nekaterih razlik, tudi veliko podobnosti,” je dejala po navedbah dpa.

Ali bo mogoče s posamičnimi državami članicami doseči hitre rešitve, nemška kanclerka ni želela ugibati. V dneh do vrha EU, seveda pa tudi zatem, bodo nadaljevali z iskanjem rešitev, je napovedala. Ob prihodu na današnje pogovore je sicer Merklova govorila tudi o dve- in tristranskih pogovorih, ki naj bi se odvili v prihodnjih dneh.

Nemška kanclerka je doma pod izjemnim pritiskom, da do vrha EU v četrtek in petek na evropski ravni najde način za zaustavitev prihodov prosilcev za azil, ki so se registrirali v drugih državah unije, v Nemčijo. Če ne bo rešitve, ki bi bila pogodu tudi bavarski Krščansko-socialni uniji (CSU), notranji minister Horst Seehofer grozi z zaprtjem meje.

Voditelji držav EU so se po besedah Merklove strinjali, da bi morala unija zmanjšati nezakonite migracije, zaščititi zunanje meje ter da so vse države odgovorne za vse vidike migrantskega vprašanja. “Držav vstopa ne moremo pustiti samih, saj bi to pomenilo, da morajo tudi vse težave reševati same,” je dejala. A hkrati je posvarila, da migranti ne morejo prosto izbirati, katera država EU naj obravnava njihovo prošnjo za azil.

Španski premier Pedro Sanchez je prav tako izpostavil napravljene korake naprej, čeprav voditelji 16 držav in evropskih institucij niso sprejeli nobenih konkretnih sklepov. Obstaja pa skupno stališče, da je o številnih idejah vredno razmisliti.

Vsi so se po besedah Sancheza strinjali, da je pri reševanju migrantskega vprašanja potrebna evropska vizija. Gre namreč za skupno odgovornost za skupne izzive. Glede predloga, ki ga je kolegom na mizo položil italijanski premier Giuseppe Conte, pa je povedal, da so ga prejeli, o nekaterih točkah so tudi govorili, sedaj pa ga bodo še natančneje analizirali.

Po oceni malteškega premierja Josefa Muscata je srečanje potekalo bolje od pričakovanj. Vsi so jasno izrazili svoje mnenje, kar je nujno za medsebojno razumevanje v prihodnjih tednih, je ocenil. Hkrati pa je opozoril, da so potrebna dejanja. “Smo v situaciji, ko gre za odločitve. Situacija v naslednjih dneh ne sme eskalirati,” je posvaril in ocenil, da so evropske države “verjetno” pripravljene na spremembe migracijskih postopkov.

Zadovoljstvo je izrazil tudi Conte. “V dosedanji razpravi smo zastavili pravo smer,” je ocenil.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug zatrdil, da bo Hrvaška zaščitila svoje nacionalne interese, če bodo države članice EU vračale migrante v države, v katerih so prvič vstopili v unijo. “Kar se tiče Hrvaške, ta skoraj v nobenem primeru ni država prvega vstopa na ozemlje EU, ampak najmanj drugega,” je ocenil. “Zato želimo natančno, proporcionalno in jasno spremljanje teh vstopov,” je poudaril.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine