7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Izmenjava ujetnikov med Rusijo in Ukrajino

Rusija in Ukrajina sta danes izvedli že dolgo pričakovano izmenjavo ujetnikov. Skupno sta si sprti državi izmenjali 70 ujetnikov, med njimi tudi 24 ukrajinskih mornarjev, ki jih je Rusija priprla lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Kijevu in Moskvi so izmenjavo ocenili kot prvi korak k normalizaciji odnosov.

Vir pri ukrajinski vladi je za AFP potrdil, da bosta obe državi predali po 35 ujetnikov. Med njimi je več vidnejših osebnosti. Poleg ukrajinskih mornarjev je Rusija izpustila še filmskega režiserja in aktivista Olega Sencova. Ukrajina pa je predala Rusiji novinarja tiskovne agencije Ria novosti Kirila Višinskega, ki so ga prejšnji mesec sicer pogojno izpustili.

V Moskvi sta dva avtobusa z zatemnjenimi okni zapustila zapor Lefortovo. Po poročanju ruske televizije Rossija 24 je konvoj zapustil zapor v okviru priprav na izmenjavo ujetnikov. Pridržani so na letalih poleteli v domovini, kjer so pristali skoraj istočasno.

Ukrajinske državljane so na letališču Borispol v bližini Kijeva sprejeli njihovi svojci in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je osebno pozdravil nekdanje ujetnike. Sencov je dejal, da je vesel, da je doma in se zahvalil vsem, ki so se borili zanj.

V zadnjih dnevih so se krepila pričakovanja na izmenjavo ujetnikov, ki je prva večja izmenjava med državama po izbruhu konflikta na vzhodu Ukrajine leta 2014. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je o izmenjavi ujetnikov spregovoril že po zmagi na volitvah. Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden dejal, da bo izmenjava ogromen korak k normalizaciji odnosov s Kijevom.

Podobno je danes dejal tudi Zelenski, ki je izmenjavo označil za prvi korak v smeri končanja vojne.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pozdravil izmenjavo in dodal, da so veseli, da so se ruski državljani vrnili v domovino, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin in Zelenski sta se danes tudi pogovarjala po telefonu. Kot je pojasnil Zelenski, sta se strinjala, da bosta obnovila dialog.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izmenjavo danes označila za znak upanja. “Vredno je nadaljevati to težko delo pri uresničevanju dogovora iz Minska,” je še pozvala v izjavi.

Izmenjavo je pozdravila tudi predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) Liliane Maury Pasquier. “Izpustitev tistih, ki so bili pridržani v okviru konflikta, je brez dvoma gesta dobre volje, ki je nismo videli od leta 2014,” je dejala.

Vse vpletene strani je še pozvala, naj nadaljujejo svoje napore glede končanja tega konflikta, so sporočili iz PS SE.

Zadnje novice

Sorodne vsebine