30.2 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Iran zajel nov tanker pod pretvezo, da tihotapi nafto

Iranska mornarica je v sredo v Perzijskem zalivu zajela tuji tanker, ker naj bi tihotapil nafto, je danes sporočila Iranska revolucionarna garda. Zajela je tudi sedemčlansko posadko. To je že tretji tanker, ki so ga v zadnjem mesecu zasegle iranske sile.

Kot je poročala iranska tiskovna agencija Irna, so sile Iranske revolucionarne garde blizu otoka Farsi sredi Perzijskega zaliva zajele tuje plovilo, ki da je tihotapilo 700.000 litrov goriva za nekatere arabske države. Iranska revolucionarna garda naj bi tam nadzorovala promet in zakonitost trgovine v Perzijskem zalivu.

Zasežen tanker so prepeljali v pristanišče v mestu Bushehr, domnevno tihotapljeno gorivo pa so s sodelovanjem s sodnimi oblastmi predali iranskim oblastem, je francoska tiskovna agencija povzela poročanje Irne.

Garda je 18. julija zaradi domnevnega tihotapljenja goriva zajela plovilo MT Riah, ki je plulo pod panamsko zastavo. Dan pozneje je sporočila tudi, da je zajela britanski tanker Stena Impero, ker naj bi kršil “mednarodna pomorska pravila”.

Ta zaseg se je sicer zgodil dva tedna potem, ko so britanske oblasti blizu Gibraltarja zasegle iranski tanker, ker naj bi kršil EU sankcije, usmerjene proti Siriji. Španski zunanji minister Josep Borrell je namignil, da je bila ladja zasežena na podlagi ameriške zahteve Veliki Britaniji.

V zadnjih mesecih se sicer stopnjujejo napetosti med Iranom in Zahodom zaradi enostranskega izstopa ZDA iz iranskega jedrskega dogovora iz leta 2015 in sankcijami, ki so jih ZDA ponovno uvedle proti tej državi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine