9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Iran zagnal hitrejše centrifuge za bogatenje urana

Iran je v okviru tretje faze odstopanja od jedrskega sporazuma zagnal hitrejše centrifuge za bogatenje urana, je danes sporočil tiskovni predstavnik iranske agencije za jedrsko energijo Behruz Kamalvandi. So pa v Teheranu zagotovili, da bo lahko Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) tudi v prihodnje nadzorovala iranski jedrski program.

Iranska agencija za jedrsko energijo je zagnala centrifugi 20 IR-4 in 20 IR-6, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Še naprej bomo sodelovali z mednarodno jedrsko agencijo tudi v tej novi fazi in inšpektorjem IAEA ne bomo omejevali dostopa,” je zagotovil Kamalvandi.

Začasni vodja IAEA Cornel Feruta naj bi se z višjimi predstavniki Irana sestal v nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so v odzivu sporočile, da niso presenečene nad iranskim zagonom hitrejših centrifug za bogatenje urana. Kot je dejal ameriški minister za obrambo Mark Esper v Parizu po pogovorih s francosko obrambno ministrico Florence Parly, ga novica ne preseneča, saj “Iran že več let krši in je kršil pogodbo o neširjenju jedrskega orožja, ter da Iranci zasledujejo tisto, kar so nameravali od nekdaj”.

Parlyjeva je ponovila poziv Francije Iranu, naj spoštuje mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu iz leta 2015. Ob tem je dodala, da bo Pariz nadaljeval z diplomatskimi prizadevanji v tej smeri.

Esper, ki je julija prevzel obrambno ministrstvo ZDA, je trenutno na evropski turneji, v okviru katere je poleg Francije obiskal še Veliko Britanijo in Nemčijo.

S pomočjo hitrejših centrifug bi lahko Iran obogatil uran na 20 odstotkov. Z jedrskim sporazumom iz leta 2015 določeno zgornjo mejo 3,67 odstotka so prekoračili pred dvema mesecema, ko so uran obogatili na 4,5 odstotka.

Bogatenje urana je bilo ena od ključnih točk jedrskega sporazuma, saj so želeli na ta način preprečiti, da bi Iran razvil jedrsko orožje. Za tovrstno orožje je treba uran obogatiti na 90 odstotkov, a se lahko obogatitev z 20 na 90 odstotkov doseže relativno hitro. Iran je pred tem povečal tudi svoje zaloge urana s 300 na 357 kilogramov.

Iranski predsednik Hasan Rohani je že v sredo napovedal, da bo Iran opustil izpolnjevanje dodatnih obveznosti iz jedrskega sporazuma, saj rešitve za omilitev ameriških sankcij še ni na vidiku. Sporočil je, da je ukazal opustitev vseh omejitev za raziskave in razvoj na jedrskem področju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine