2.4 C
Ljubljana
četrtek, 2 decembra, 2021

Hrvatski Suverenisti: “Želimo suverene države, ki prisluhnejo volji svojega ljudstva”

Piše: kulturnimarksizem.si

Intervju z Markom Milanovićem Litrom, poslancem Hrvaških suverenistov (Hrvatski Suverenisti) in predsednikom državljanske pobude za referendum o evru

Hrvaški suverenisti so na parlamentarnih volitvah leta 2020 sodelovali v koaliciji z Gibanjem za domovino in osvojili 12 % glasov ter 16 sedežev v saboru (hrvaški parlament).

Pred štirinajstimi dnevi, 3. oktobra, sta se obe stranki združili z Neodvisnimi za Hrvaško (Neovisni za Hrvatsku) s tremi poslanci in Generacijo prenove (Generacija Obnove). Nova organizacija, imenovana Hrvaški suverenisti, je tretja največja politična sila na Hrvaškem.

Ste predsednik državljanske pobude, ki poziva k referendumu proti vladni uvedbi evra kot enotne hrvaške valute. Za kaj gre pri tej pobudi?

Vlada želi uvesti evro brez kakršne koli razprave, ne v medijih ne v družbi. S to pobudo želimo doseči, da bo hrvaška valuta kuna zaščitena s členom v ustavi in da bodo Hrvati na referendumu odločili, ali želijo uvesti evro. Gre tudi za vprašanje demokracije, saj si ne želimo vlade, ki ne bi poslušala svojega ljudstva. Naše stališče stranke je jasno: vstop Hrvaške v evroobmočje je še en korak k federalizaciji Evrope in naše države.

V državah, kot je Španija, je uvedba evra povzročila znatno zvišanje cen in znižanje vrednosti plač, čeprav je takratna vlada zagotavljala, da se to ne bo zgodilo. Se bojite, da se bo enako zgodilo tudi na Hrvaškem?

Da, v državah, kjer se je to zgodilo, je bila posledica tega vedno izguba kupne moči plač. Izguba v celotnem gospodarstvu je lahko manjša, kot je bila v Italiji, kjer je znašala 1 %, vendar je pri potrošnikih ta odstotek veliko večji. Naročili smo raziskavo, da bi ugotovili, kaj Hrvati menijo o vstopu v evrsko območje. 70 % anketirancev je menilo, da je bilo razprave premalo, le 22 % pa jih je ukrep podprlo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine