11.2 C
Ljubljana
torek, 4 oktobra, 2022

Gospodarska aktivnost v območju evra novembra z najpočasnejšo rastjo v štirih letih

Gospodarska aktivnost v območju z evrom je novembra rasla najpočasneje v skoraj štirih letih, kaže raziskava londonske analitske družbe Markit. Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (PMI) je upadla na 52,4 točke, kar je 0,7 točke pod oktobrsko vrednostjo in najmanj v 47 mesecih.

Gospodarska aktivnost se sicer še naprej krepi, saj vrednosti indeksa nad 50 pomenijo rast, pod 50 pa krčenje.

Za počasnejšo rast sta po oceni Markita kriva manjši obseg naročil in padec izvoza. Temu se pridružujejo še višje cene in stroški ter posledično pojemanje optimizma.

Rast novih naročil je najskromnejša od začetka leta 2015, padec izvoza pa največji v štiriletni zgodovini tega kazalnika. Upadanje aktivnosti se je tudi novembra najbolj močno pokazalo v predelovalnem sektorju, ki je beležil le še marginalno rast. Povečanje proizvodnje v tovarnah je najmanjše od začetka okrevanja tega kazalnika julija 2013, navaja Markit.

Sektor storitev medtem ostaja bolj odporen. Razmere na trgih dela ostajajo močne, kar podpira potrošnjo. Je pa november tudi v tem delu prinesel nekaj ohlajanja.

“Ohlajanje rasti gospodarske aktivnosti v območju z evrom na štiriletno dno še dodatno krepi pričakovanje, da gospodarstvo čaka skromen zaključek leta,” je rezultate komentiral prvi ekonomist Markita Chris Williamson. Podatki o PMI zaenkrat kažejo na 0,3-odstotno rast bruto domačega proizvoda v zadnjem četrtletju.

Razočarali so tudi podatki o PMI v največjem evropskem gospodarstvu, Nemčiji. Tudi tam je kazalnik upadel na 47-mesečno dno pri 52,2 točke, kar je 1,2 točke pod oktobrsko vrednostjo. V Franciji je medtem stanje nekoliko bolj optimistično, saj je indeks upadel le za 0,1 točke, na 54 točk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine