9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni skoraj dva meseca podcenjeval nevarnost COVID-19!

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je potreboval neverjetnih mesec in pol dni, preden so začeli dojemati nevarnost in razsežnost okužbe s COVID-19. V očeh mnogih, je to bilo prepozno, zaradi česar smo danes v novicah soočeni s podobami več sto, če ne celo tisočev polnih krst, ki jih polnijo umrli pacienti okuženi s COVID-19.

“Celo na dan, ko so v Evropi zabeležili prvo smrt, je ECDC trdil da je nevarnost okužbe za prebivalstvo Evropske unije in Združenega kraljestva “zmerna”,” so na zanikrnost Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, opozorili pri V4NA.

Vse od začetka januarja 2020 so pri ECDC opravljali redne ocene nevarnosti novega wuhanskega koronavirusa, navkljub vsem podatkom in indicem, ki so prihajali s Kitajske, pa se jim virus ni zdel pretirano nevaren.

ECDC so ustanovili leta 2003 po izbruhu SARS, financira ga Evropska unija, njihove ocene pa dobivajo vsi organi EU ter države članice EU. V oceni objavljeni 9. januarja 2020 so tako zapisali, da se bo zahvaljujoč bližajočemu kitajskemu novemu letu novi virus najbrž pojavil tudi v Evropi, “a glede na to, da ni nobenih indikacij o prenosu s človeka na človeka, je nevarnost za potnike nizka.” Ravno tako so za “nizko” označili tudi možnost vnosa okužbe v EU, medtem ko so širjenje bolezni znotraj EU okarakterizirali kot “zelo malo verjetno”.

17. januarja 2020, so pri ECDC še vedno zatrjevali, da je možnost, da bi se potniki na obisku v Wuhanu okužili, nizka. “Ni nobenih naznak, da bi virus krožil v skupnosti,” so zatrjevali. Svoje mnenje so prvič prilagodili šele 22. januarja, ko so priznali, da je verjetnost potencialnega izbruha nCoV-2019 visoka.

A tudi slepa kura zrno najde. Tako je bilo tudi z ECDC. Namreč v naslednjih štirih poročilih, ki so bila objavljena 24. januarja v Franciji, 27. januarja v Nemčiji, 29. januarja na Finskem in 31. januarja v Italiji ter Veliki Britaniji je ECDC še vedno vztrajal, da je verjetnost za okužbo državljanov držav članic EU v drugih kitajskih provincah z izjemu Hubei “zmerna”, medtem ko je so verjetnost prenosa s človeka na človeka znotra EU označili med “zelo nizko in nizko”.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine