9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

EU Ukrajini namenila pol milijarde evrov pomoči

Evropska komisija je danes odobrila izplačilo makrofinančne pomoči Ukrajini v višini 500 milijonov evrov. Gre za izplačilo v okviru novega programa, v katerem je Ukrajini na voljo do milijarda evrov. Program bo državi pomagal pri kritju potreb po financiranju in podpiral izvajanje obsežnega programa strukturnih reform.

Z danes odobrenim izplačilom bo skupna makrofinančna pomoč, ki jo je EU od leta 2014 namenila Ukrajini, dosegla 3,3 milijarde evrov, kar je največji znesek tovrstne pomoči, ki ga je kdaj koli prejela država, ki ni članica EU, so sporočili v Bruslju. Sredstva bodo na voljo v obliki posojil z nizko obrestno mero, pogojena so z izvajanjem dogovorjenih posebnih ukrepov politike.

Kot je ob tem povedal podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, EU izkazuje stalno politično in finančno podporo Ukrajini. “Do današnje odločitve Evropske komisije prihaja v ključnem trenutku, v katerem se Ukrajina in njeni prebivalci soočajo z novo agresijo Rusije, zato morajo videti solidarnost mednarodnih partnerjev. Takšno agresivno obnašanje v današnji Evropi ni sprejemljivo,” je dodal.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici pa je poudaril, da je Ukrajina izpolnila zaveze za sprostitev prvega izplačila v okviru programa makrofinančne pomoči, o katerih se je dogovorila z EU. To je po besedah Moscovicija pomemben in ohrabrujoč signal, da Ukrajina še naprej izvaja reforme, kljub trenutnim varnostnim razmeram in prihajajočim volitvam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine