4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

EU pripravljena podaljšati prehodno obdobje po brexitu

EU je pripravljena za eno leto podaljšati prehodno obdobje po brexitu, ki je sedaj določeno pri 21 mesecih, so nakazali diplomatski viri v Bruslju. O tej možnosti se sicer ugiba že nekaj časa, oživljanje te ideje tik pred drevišnjim vrhom o brexitu pa se tolmači kot nov poskus, da se pogajanja premakne z mrtve točke.

 

Pogajanja so v slepi ulici zaradi vprašanja meje na irskem otoku, ki bo po brexitu edina kopenska meja med Združenim kraljestvom in EU. EU namreč vztraja pri rezervni možnosti, da Severna Irska ostane del carinske unije in notranjega trga, če oziroma dokler ni dogovorjena boljša možnost. Združeno kraljestvo pa trdi, da ta varovalka posega v njegovo suverenost.

S podaljšanjem prehodnega obdobja, ki naj bi se po trenutno veljavnem dogovoru začelo z izstopom Britanije iz unije 29. marca prihodnje leto in končalo konec leta 2020, naj bi strani pridobili več časa za pogajanja o sporazumu o prihodnjih odnosih, kar naj bi zmanjšalo možnost, da bo treba uporabiti omenjeno varovalko.

Da je glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier predlagal podaljšanje, je povedal tudi irski zunanji minister Simon Coveney za britanski BBC. Barnier naj bi to povedal ministrom EU na zasedanju ta teden v Luksemburgu.

Nekateri diplomatski viri sicer izpostavljajo, da bo drevišnja razprava sedemindvajseterice osredotočena na priprave na brexit brez dogovora. Od predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja se pričakuje, da bo pojasnil, kako daleč so te priprave.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sicer dan pred vrhom povedal, da danes od britanske premierke Therese May pričakuje konkretne in ustvarjalne predloge za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja o ločitvenem sporazumu Združenega kraljestva in unije, zlasti zaradi irskega vprašanja.

Voditelji, med njimi slovenski premier Marjan Šarec, se bodo drevi najprej sestali z Mayevo, ki bo predstavila britanska stališča o brexitu, nato pa bodo razpravo nadaljevali brez nje. Še pred vrhom bo imel Tusk dvostransko srečanje z britansko premierko.

EU in Združeno kraljestvo poskušata doseči dogovor o ločitvenem sporazumu, ki pokriva pravice državljanov, finančno obravnavo in vprašanje irske meje ter prehodno obdobje. K sporazumu bo priložena tudi politična izjava o prihodnjih odnosih.

Ločitveni sporazum morajo ratificirati britanski parlament ter Evropski parlament in Svet EU. Brexit je predviden 29. marca prihodnje leto. Vendar pa je ta rok ob strinjanju vseh strani mogoče podaljšati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine