19 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Bruselj ob zadržkih Berlina poziva k sprejetju davka za digitalne velikane

Evropska komisija je danes na Dunaju kljub zadržkom Berlina znova pozvala k sprejetju davka za digitalne velikane. Komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je finančne ministre članic unije pozval k odgovornosti in sprejetju tega davka do konca leta. V uniji ni enotnosti o tem, preboja ta konec tedna na Dunaju ni pričakovati.

Finančni ministri EU, ki ta konec tedna neformalno zasedajo na Dunaju, bodo o digitalnem davku razpravljali v soboto dopoldne, a ta kočljiva tema je odmevala že danes.

Komisar iz Francije Moscovici je ob prihodu na zasedanje opozoril, da je to izjemno politično vprašanje, da evropski državljani ta davek pričakujejo in da bi bila njegova uvedba dokaz, da si EU resnično prizadeva za odpravo neenakosti.

K zavedanju o pomenu tega davka za Evropejce je dan pred zasedanjem pozval tudi francoski gospodarski minister Bruno Le Maire. Tudi on opozarja, da Evropejci ne razumejo, zakaj Google, Amazon, Facebook in Apple plačujejo manj davka kot evropska mala in srednja ter druga podjetja.

Projekt že od začetka deli unijo. Skeptične so zlasti države z nizkimi davki na prihodek podjetij, kot sta Luksemburg in Irska.

V minulih dneh pa so projekt še dodatno ogrozila nova sporočila iz Berlina. Nemški tednik Bild je nedavno na podlagi zaupnega dokumenta nemškega finančnega ministrstva poročal, da po mnenju Berlina “demonizacija” velikih digitalnih podjetij ni učinkovita.

Nemški finančni minister Olaf Scholz, ki izpostavlja potrebo po globalni rešitvi, je danes dejal, da je to vprašanje zelo zapleteno in da je treba o njem dobro premisliti.

Komisar Moscovici je nemške zadržke komentiral z besedami, da se bo v soboto pokazalo, kakšna so v resnici stališča članic. Izpostavil je, da si ne more predstavljati, da bi Nemčija ta davek zavrnila, o podrobnostih pa se bodo seveda pogovarjali.

Podlaga za razpravo je marčevski predlog Evropske komisije za obdavčitev digitalnih titanov z znatnimi prihodki v EU, ki temelji na načelu, da je treba prihodek obdavčiti tam, kjer je ustvarjen. EU jim namreč očita, da se s prijavo dobička v članicah z nizkimi davki, kot sta Luksemburg in Irska, izogibajo pravični obdavčitvi.

Ker v EU ni soglasja, ki je potrebno za sprejetje vsake odločitve o davkih, se že od začetka omenja možnost okrepljenega sodelovanja – uvedbe davka v skupini voljnih držav.

Pri tem je sicer slišati svarila pred ponovitvijo zgodbe z davkom na finančne transakcije, ki se ga skupina voljnih že leta trudi uvesti, a nič ne kaže, da je dogovor blizu.

Na Dunaju so danes odmevale tudi izjave evroskeptične italijanske vlade o povečevanju porabe kljub ogromnemu javnemu dolgu ter pozivi Avstrije, Nemčije in komisije k spoštovanju evropskih proračunskih pravil.

Podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis se je na Dunaju sestal z italijanskim finančnim ministrom Giovannijem Trio, ki zatrjuje, da Italija z drugim največjim javnim dolgom v območju evra ni krhka in ni bolnik Evrope.

Dombrovskis je po srečanju dejal, da mu je Tria zatrdil, da bo italijanski proračun za prihodnje leto predvideval ukrepe za znižanje javnega dolga, kar je ocenil kot “zavezo v pravo smer”.

Finančni ministri se na Dunaju v različnih sestavah sestajajo danes in v soboto. Slovenijo zastopa odhajajoča ministrica Mateja Vraničar Erman. Poleg digitalnega davka imajo na dnevnem redu še vrsto tem, tudi dokončanje bančne unije in druge reforme v območju evra.

Dogovor o reformi območja evra se pričakuje decembra. Šef evroskupine Mario Centeno je danes ocenil, da bo za to verjetno do konca tega leta potrebno izredno srečanje evroskupine, a obenem izrazil prepričanje, da rezultati bodo.

Na dnevnem redu je bilo med drugim tudi vprašanje ureditve kriptoimetja s ciljem nadaljnjega razvoja tega poslovnega modela ob zagotavljanju ustrezne varnosti. Dombrovskis je pojasnil, da bo komisija do konca leta pripravila oceno regulacije tega sektorja, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepanje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine