31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Bruselj Italijo posvaril pred naraščanjem javnega dolga

Evropska komisija je Italijo opozorila, da je dogovor o proračunskem primanjkljaju za prihodnje leto, ki ga je vlada dosegla v četrtek, nevarno blizu triodstotni stopnji, ki je najvišja dovoljena v EU. Nekdanja levosredinska vlada je za leto 2019 predvidela 0,8-odstotni primanjkljaj, desne stranke pa so ga zvišale “za srečo milijonov ljudi”.

Evropski komisar za finance Pierre Moscovici je italijansko vlado opozoril, da je takšen načrtovani primanjkljaj nevarno blizu praga treh odstotkov, ki ga določajo pravila EU. “Če dovoliš rast javnega dolga, ustvariš situacijo, ki takoj po poslabšanju gospodarskih razmer postane nestabilna,” je opozoril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Italija ima poleg tega že zdaj dolg v višini 131 odstotkov BDP, kar je za Grčijo drugi največji dolg v območju evra in precej nad usmeritvijo EU, ki stremi k javnim dolgom, nižjim od 60 odstotkov BDP posameznih držav.

Vodja Lige in podpredsednik vlade Matteo Salvini je v četrtek povedal, da je prav, da se pri primanjkljaju prekorači prag dveh odstotkov, “če gre za pravico do dela in srečo milijonov ljudi”. “To je predlog proračuna, ki smo ga obljubili Italijanom. Tudi za Evropo je dobro, če Italija raste in če imajo mladi delo,” je poudaril.

Vodja populističnega Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio, ki je prav tako podpredsednik vlade, pa je povedal, da so obljubili proračun, ki bo prvič podprl ljudi in ne močnih lobijev. V zadnjih dneh je večkrat poudaril, da je edina omejitev prag treh odstotkov, ki ga določajo pravila EU. Opozoril je na Francijo, ki za prihodnje leto načrtuje 2,8-odstotni proračunski primanjkljaj. Italija je po njegovih besedah suverena država tako kot Francija.

Zagrozil je, da njegova stranka ne bo podprla proračuna, če v njem ne bo sredstev za osnovni mesečni dohodek v višini 780 evrov, ki ga je gibanje obljubilo v predvolilni kampanji. Za to bo po ocenah stranke potrebnih deset milijard evrov javnih sredstev.

Danes je Di Maio sicer poudaril, da Italija ne želi konflikta z EU. “Začenjamo z dialogom z EU in ključnimi zasebnimi vlagatelji. Ne iščemo konflikta,” je dejal.

Gospodarski minister Giovanni Tria se je zavzemal, da bi cilj za proračunski primanjkljaj za prihodnje leto postavili pri 1,6 odstotka. Zaradi nesoglasja z vodstvi obeh strank naj bi celo grozil z odstopom, kar pa so v njegovem kabinetu zanikali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine