12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Britanski poslanci pripravljeni iti na sodišče za preložitev brexita

Nekateri britanski poslanci naj bi po današnjem pisanju britanskih medijev pripravljali tožbo pred sodiščem, če premier Boris Johnson ne bo preložil brexita. Premier je namreč namignil, da Bruslja ne bo zaprosil za preložitev kljub ta teden sprejetemu zakonu, poroča britanski BBC.

Oba domova britanskega parlamenta sta ta teden sprejela zakon za preprečitev brexita brez dogovora. Zakon od britanskega premierja zahteva, da bo moral EU zaprositi za trimesečno preložitev britanskega izstopa, ki je predviden za 31. oktober, če poslanci do 19. oktobra ne bodo potrdili ločitvenega dogovora ali pa potrdili odhoda Združenega kraljestva iz povezave brez dogovora.

Pravni strokovnjaki so že opozorili, da bi šel lahko premier v zapor, če ne bi upošteval novega zakona. Poslanci naj bi že oblikovali skupino pravnikov, ki je pripravljena iti na sodišče, če bo to potrebno.

Čeprav je vlada sporočila, da bo upoštevala zakon, je Johnson zakon opisal z besedami, da ga v teoriji obvezuje, da piše Bruslju za nesmiselno preložitev. Dodal je še, da bi bil raje mrtev v jarku, kot prosil Bruselj za preložitev.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je dejal za BBC, da njegova stranka ne pripravlja pravnih postopkov zaradi zakonodaje, ampak se zavedajo razprav in postopkov, na katere se nekateri pripravljajo. Dodal je, da so pripravljeni podpreti predčasne volitve, a šele ko ne bo več obstajala nevarnost brexita brez dogovora.

Britanski parlament bo sicer v ponedeljek ponovno odločal o morebitnih predčasnih volitvah, ki jih zahteva Johnson, a so se v petek opozicijske stranke dogovorile, da ne bodo podprle te možnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine