17.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Britanski poslanci na prvem glasovanju potrdili zakon o izstopnem sporazumu z Evropsko unijo

Britanski poslanci so danes na prvem glasovanju s 358 glasovi za in 234 proti potrdili predlog zakona o izstopnem sporazumu, ki ga je z Brusljem oktobra sklenil britanski premier Boris Johnson. Tako bo lahko Velika Britanija iz EU izstopila 31. januarja 2020. Johnson je v odzivu poudaril, da so zdaj korak bližje koncu brexita.

“Drugo branje predloga o izstopnem sporazumu je končano – kar pomeni, da smo korak bližje temu, da zaključimo brexit,” je Johnson po glasovanju zapisal na Twitterju.

Zakon med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji. Med drugim onemogoča podaljšanje prehodnega obdobja, ki se bo v skladu s trenutnimi načrti končalo konec leta 2020.

Določa tudi področja, na katerih bo imelo Sodišče EU še naprej vlogo v Združenem kraljestvu. Poleg tega bo v skladu s predlogom zakona izstopni sporazum nadrejen določenim drugim področjem britanske zakonodaje. Eno od teh področij bi lahko bili arbitražni postopki v sporih glede sporazuma. Predlog zakona določa, da bo morala vlada o uporabi arbitražnih postopkov poročati parlamentu.

Določa tudi vlogo britanskega parlamenta v pogajanjih o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom. Potrditi bo moral cilje za pogajanja. Vlada pa bo morala parlamentu poročati tudi o napredku v pogovorih z EU.

Pogajanja se bodo začela po 31. januarju. Končati bi jih morali do konca leta 2020, ko se konča prehodno obdobje. To obdobje je mogoče podaljšati za največ dve leti. Johnson trdi, da tega ne bo storil.

London želi po brexitu izpogajati liberalne trgovinske sporazume z vodilnimi svetovnimi gospodarstvi. Tudi prihodnji odnosi z Brusljem naj bi temeljil na prostotrgovinskem sporazumu. EU izpostavlja pomen enakih konkurenčnih pogojev za prihodnje odnose.

Obravnava predloga zakona o izstopnem sporazumu se bo v spodnjem domu britanskega parlamenta nadaljevala med 7. in 9. januarjem. Najprej ga bodo obravnavali pristojni odbori poslanske zbornice, ko bodo lahko poslanci vlagali dopolnila. Sledilo bo še dokončno potrjevanje v spodnjem domu. Potrditi pa ga bo morala tudi lordska zbornica. Veljati bo začel, ko ga bo podpisala kraljica Elizabeta II.

Večjih težav pri potrjevanju ni pričakovati, saj so vladajoči konservativci na predčasnih volitvah pretekli teden osvojili udobno večino 365 glasov v 650-članski poslanski zbornici.

Zadnje novice

Sorodne vsebine