14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Britanska premierka Theresa May napovedala sveže ideje glede brexita na pogovorih v EU

Britanska premierka Theresa May je danes napovedala, da bo ob novem srečanju z voditelji Evropske unije “oborožena s svežim mandatom in novimi idejami” za dogovor o brexitu. Ob tem je zatrdila, da se bo v prizadevanjih za izključitev irskega varovala iz dogovora “borila za Veliko Britanijo in Severno Irsko”.

 

“Če stopimo skupaj in govorimo z enim glasom, verjamem, da lahko najdemo pravo pot naprej,” je zapisala v prispevku za časnik Sunday Telegraph.

Zapisala je tudi, da je prepričana, “da zdaj obstoja pot, ki bo zagotovila zagotovila večino v spodnjem domu parlamenta za izstop Velike Britanije iz EU z dogovorom”.

“Ko se bom vrnila v Bruselj, se bom borila za Veliko Britanijo in Severno Irsko, oborožena bom s svežim mandatom, novimi idejami in obnovljeno odločnostjo za sprejetje pragmatične rešitve,” je še zapisala premierka.

Poudarila je še, da tudi vodja opozicije Jeremy Corbyn “meni, da je nejasna narava irskega varovala težava”. Ob tem je še dodala, da je EU že sprejela načelo “alternativnih dogovorov”, ki bo po potrebi nadomestilo irsko varovalo.

Zavrnila je tudi obtožbe, da novi pogovori glede vprašanje irske meje ogrožajo mirovni proces na irskem otoku.

Zagotovila pa je, da je odločena dokončati brexit pravočasno, in sicer do 29. marca 2019, ko se bo v skladu s pogodbo EU končalo dveletno obdobje za izstop države iz EU.

Britanski parlament je v torek zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, da bi se izognili trdi meji na irskem otoku. Britanska premierka je nato prvič javno pozvala k odprtju ločitvenega sporazuma.

EU je sicer zavrnila možnost novih pogajanj. Vztraja namreč, da obstoječi dogovor ostaja najboljši in edini način za zagotovljen urejen izstop Velike Britanije iz EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine