6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Britanska policija identificirala napadalce na Skripala

Britanska policija naj bi identificirala domnevne napadalce z živčnim strupom novičok na bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, je za britansko tiskovno agencijo Press Association povedal neimenovani vir blizu preiskavi. Dodal je, “da so preiskovalci prepričani, da gre za Ruse”.

“Preiskovalci menijo, da so identificirali domnevne storilce napada z novičokom preko nadzornih kamer”, ki so jih “preverili s podatki o ljudeh, ki so v tistem obdobju prišli v državo”, je povedal vir po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Scotland Yard, ki vodi preiskavo, trditve ni želel komentirati.

Ugotovitve bi bile sicer v skladu s trditvijo Londona, da za zastrupitvijo stoji ruska država, ali da je izgubila nadzor nad strupom, ki ga po podatkih znanstvenikov izdelujejo samo v Rusiji oziroma nekdanji Sovjetski zvezi. Moskva sicer očitke odločno zavrača.

Po navedbah britanskega Sky Newsa je policija v okviru preiskave zastrupitve Skripalovih 4. marca v Salisburyju zbrala 5000 ur posnetkov nadzornih kamer.

Skripalova sta po večtedenskem zdravljenju medtem že zapustila bolnišnico in naj bi bila nekje v Veliki Britaniji.

Incident je sprožil veliko diplomatsko krizo med Rusijo in Zahodom.

Z novičokom sta se konec junija zastrupila tudi dva povsem navadna britanska državljana v kraju Amnesbury nedaleč od Salisburyja. Ženska je umrla. Moški, na domu katerega so našli strup v steklenički, je še v bolnišnici, a je pri zavesti. Ni še znano, ali gre za strup iz iste zaloge, kot je tisti, s katerim sta se zastrupila Skripalova. Morebitna povezava med obema primeroma je glavni predmet policijske preiskave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine