15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Bankovec za petsto evrov se počasi poslavlja. Razlog? Financiranje terorizma!

Nacionalne centralne banke v evrskem območju bodo z današnjim dnem prenehale izdajati bankovce za 500 evrov, izjemi sta nemška in avstrijska centralna banka, ki jih bosta tiskali še do 26. aprila. Petstotak ostaja zakonito plačilno sredstvo, banke pa jih bodo še naprej vračale v promet.

 

Svet Evropske centralne banke (ECB) je sklep, da trajno ukine izdelavo bankovca za 500 evrov in ga izključi iz nabora posodobljenih evrskih bankovcev serije Evropa, sprejel maja 2016. Razlog za odločitev so bila tveganja, da je mogoče bankovce z velikimi zneski zlahka uporabiti za financiranje terorizma.

Bankovci za 500 evrov ostajajo zakonito plačilno sredstvo. Konec lanskega leta so med vsemi bankovci, merjeno po količini bankovcev v obtoku, predstavljali 2,3 odstotka, po vrednosti pa 21,2 odstotka, kažejo podatki s spletne strani ECB.

Konec maja bodo centralne banke kot zadnja dva apoena iz serije bankovcev Evropa v obtok poslale nova bankovca za 100 in 200 evrov. S tem se bo končala temeljita varnostna prenova bankovcev, saj je ECB že prenovila bankovce za 10, 20 in 50 evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine