9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Avstrija: Policisti na sledi ponarejevalcem potrdil PCT; zaradi lažnih potrdil se je veliko “cepljenih” znašlo v bolnišnicah!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Med prednostnimi nalogami avstrijske policije je v zadnjih mesecih iskanje ponarejevalcev pogoja PCT. Ponarejajo tako potrdila o cepljenju kot tudi potrdila PCR o testiranju. Ponujajo pa jih kar prek družbenih omrežjih, pošiljajo pa tudi v tujino. Ne le ponarejevalcem, tudi lastnikom lažnih dokumentov grozijo hude kazni. Možno je tudi, da je zaradi lažnih potrdil veliko “cepljenih” proti covidu-19 v bolnišnicah.

Na Telegramu, WhatsAppu in na podobnih aplikacijah lahko v le nekaj klikih prejmete ponarejeno potrdilo o cepljenju ali testiranju. Zato so imeli preiskovalci težko delo prepoznati in ločiti prava od lažnih potrdil. S prenovljeno aplikacijo “GreenCheck”, ki zaznava QR kode, pa sedaj policisti preverjajo potrdila, aplikacija pa tudi zazna potencialni ponaredek.

Uporabnikom ponarejenih potrdil grozi zaporna kazen do treh let
Večina “kupcev” ponarejenih potrdil meni, da ni možnosti, da jih detektiv razkrinka. A je resnica daleč od tega.  V Avstriji so zaznali že več kršitev na tem področju, ponarejevalcem potrdil grozi največ eno leto zaporne kazni, medtem pa so za tiste, ki kupijo in uporabljajo lažne dokumente, kazni veliko strožje.

Avstrijska policija (foto: EPA)

Vsakdo, ki z lažnimi dokazili (ponarejenim potrdilom o prebolelosti, cepljenju ali testiranju) pridobi dostop do lokalov, prireditev, trgovin, je lahko kazensko preganjan. Če pa dokažejo, da prestopnik okužil drugo osebo, mu grozi do tri leta zapora. Takšno tveganje se preprosto ne izplača.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine