9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Ali si bo Boris Johnson drznil iti do konca in prelisičil svoje nasprotnike?

Na spletnem portalu American Thinker avtor prispevka Mark Hanna opozarja na zanimivo možnost, s katero bi lahko Boris Johnson prelisičil svoje nasprotnike in izpeljal brexit do konca oktobra, ne da bi kršil zakon. 

Združena opozicija, h kateri je prestopilo tudi 21 konservativnih poslancev (ki so bili  medtem že izključeni iz stranke) je tako v poslanski zbornici kot tudi v Hiši Lordov potrdila zakon, ki nalaga predsedniku vlade, naj sklene dogovor glede Brexita ali pa EU zaprosi za podaljšanje roka. Zakon postane veljaven, ko ga podpiše monarh in potem bi bil Johnson obvezan, da se zakona drži, če se želi izogniti kazenski odgovornosti. Monarh sicer ima teoretično možnost, da podpis zakona zavrne, vendar bi to pomenilo, da monarh kljubuje volji poslancev, ki so izvoljeni s strani ljudstva, se pravi, da kljubuje ljudstvu samemu. Vendar pa obstaja hakeljc. Monarh lahko zavrne podpis, če je zakon pravno ali vsebinsko pomanjkljiv ali nesmiseln, kar pa omenjeni zakon zagotovo ni. Lahko pa zakon tudi zavrne v primeru, če predsednik vlade »močno svetuje« monarhu, naj zakona ne podpiše. In Johnsonu nezaupnica ni bila izglasovana, parlament je tudi zavrnil (vsaj za sedaj) razpis novih volitev, se pravi, da v tem trenutku Johnson še vedno predsednik vlade in s tem po črki zakona tudi vodja parlamentarne večine, se pravi, da predstavlja ljudstvo. In kot tak, lahko monarhu »svetuje«, le ta pa je v bistvu dolžan nasvetu predsednika vlade slediti. Včeraj je Johnson obiskal kraljico Elizabeto II. v njeni poletni rezidenci na Škotskem in prav lahko, ji je svetoval, naj zakona ne podpiše. V tem primeru bi poslancem zmanjkalo časa za ukrepanje. Johnson je namreč predčasno uspel doseči enomesečno  prekinitev  dela parlamenta, ki bi se v tem primeru sestal šele v drugi polovici oktobra, se pravi po zadnjem sestanku med predsednikom britanske vlade in vodstvom Unije. Tudi če bi potem poslanci parlamenta izglasovali nezaupnico Johnsonu ali sprožili nove volitve, bi bilo za preprečitev brexita konec oktobra že prepozno.  

Seveda pa bi bil tak korak izredno drzen in bi povzročil pravi šok tako v Združenem kraljestvu kot tudi v tujini in zaostril krizo do konca. Ali si bo Johnson drznil iti do konca, bo znano morda že v naslednjih nekaj urah. 

Kraljica Elizabeta je danes popoldne zakon le podpisala, torej se očitno Johnson ni drznil zaigrati na vse. Johnsona torej zdaj zakon obvezuje in omejuje njegov maneverski prostor. Danes zvečer bo še glasovanje poslanske zbornice glede Johnsonove zahteve po predčasnih volitvah, nato pa bo delo parlamenta za mesec dni prekinjeno.

   

Zadnje novice

Sorodne vsebine