18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Aktualno v ZDA: Škandal v zvezi z “The New York Times” (“The New York Times” je mrtev. In to ni lažna novica”)

Mediji v ZDA se že nekaj let nahajajo v krizi zaradi upadanja verodostojnosti in zaupanja javnosti. Posledično je v letu 2018 izgubilo delo 15454  zaposlenih v medijj, daleč največ od teh novinarjev. Pri tem mnogi za to dolžijo tudi predsednika Trumpa, ki da s stalnimi in neprizanseljivimi napadi na osrednje medije zmanjšuje njihovo kredibilnost ter s tem tudi gledanost in branost.

Vendar pa je resnica precej drugačna, namreč, da je Trump še pred začetkom svoje kandidature ugotovil in začel razgaljati pristranskost, neprofesionalnost, manipulativnost in izprijenost medijev, še zlasti nekaterih osrednjih t.i. “liberalnih”, ki so odkrito in  brez uporabe ustreznih profesionalnih kriterijev podpirali njegove napsrotnike ter napadali konservativce in njega osebno.  Pri tem se Trump poslužuje predvsem twitterja, na katerem ima kar 62 milijonov sledilcev, tako da je v veliki meri tudi neodvisen od konvencionalnih medijev.

Pri tem pa nekateri osrednji mediji dejansko ravnajo veliko huje kot to sami očitajo Trumpu. Tak je tudi najnovejši in najbolj zgovoren primer poskusa diskreditacije in brezobzirne medijske manipulacije, tokrat s strani razvpitega dnevnika  “The New York Times”, ki je   v nedeljo 15.9. 2019 objavil prispevek o konservativnem vrhovnem sodniku Brettu Kavanaughu, ki ga je Senat na predlog predsednika Trumpa po daljših zapletih potrdil novembra 2018. Ker pa “liberalcemi” in Demokratom takrat kljub uporabi vseh sredstev iz arzenala nacistične in komunistične propagande, tudi odkritimi lažmi, obrekovanji, izsiljevanji in lažnimi pričami, potrditve ni uspelo preprečiti, so svojo ponovno veliko priložnost videli tokrat, v podobni zgodbi, na podlagi katere bi, kot so upali,  lahko v Kongresu začeli postopek za odstavitev Kavanaugha.

Tako je “The New York Times” v nedeljski izdaji objavil zgodbo iz knjige dveh avtoric, v kateri je tudi navedba o domnevnih seksualnih izpadih takratnega študenta na prestižni univerzi Yale, Bretta Kavanaugha.  Zgodba je nosila  primerno udaren naslov ter ni skrivala intence sprožiti burne odzive javnosti in politike ter izzvati postopke za odstavitev, obenem pa seveda zadati udarec konservativcem in Predsedniku Trumpu osebno.  

Vendar pa je temu poskusu diskreditacije in “umora” samega Kaavanaugha ter udarca Trumpu že čez nekaj dni sledila hladna prha oz. pravi šok za NYT in njegovo publiko, ko je višja urednica medija “The Federalist” Mollie Hemimgway objavila, da je v knjigi, na katero se je skliceval NYT, navedeno tudi, da priče niso potrdile očitanega dejanja Kavnaugha in so tudi zanikale sleherno vedenje o tem. Seveda pa je NYT ta del iz knjige namenoma izpustil.   

Sledile so ostre obsodbe s strani mnogih medijev, pa tudi politikov, med njimi samega predsednika Trumpa, ki je izrazil pričakovanje, da bo Kavanaugh sprožil odškodninsko tožbo zoper NYT, pa tudi Senatorja Cruza, ki je NYT označil za sredstvo propagande, medtem ko je komentator v “The Washington Times” svoj kritični prispevek zaključil s stavkom  “The New York Times is dead. And that ain’t fake news” (“The New York Times” je mrtev. In to ni lažna novica”).

Vladimir Kolmanič

Zadnje novice

Sorodne vsebine