6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Zapira se zadnja tovarna računalnikov v Evropi: Fujitsu zapušča Augsburg

Vse kaže, da bo v Evropi kmalu ugasnila proizvodnja računalnikov. Japonski koncern Fujitsu je namreč v okviru globalnega prestrukturiranja do leta 2020 napovedal zaprtje tovarne v nemškem Augsburgu. Ogroženih je 1500 delovnih mest v tovarni ter še 300 delovnih mest v drugih nemških podružnicah podjetja.

Koliko delovnih mest bo dejansko ukinjenih, bo Fujitsu določil v pogajanjih s predstavniki delavcev, je ta teden poročala nemška tiskovna agencija dpa. Za Augsburg je sicer zaprtje še toliko bolj boleče, ker se je tovarno tam pred kratkim odločil zapreti tudi kitajski proizvajalec svetil Ledvance.

Sindikat IG Metall je sicer protestiral in k ukrepanju pozval vlado zvezne dežele Bavarske v Münchnu. Deželni gospodarski minister Franz Josef Pschierer je sporočil, da je sklep podjetja “predvsem za delavce in njihove družine ter tudi za celotno augsburško regijo hud udarec”. Napovedal je tudi pogovore s sindikati in vodstvom tovarne.

Po navedbah Fujitsuja je tovarna v Augsburgu zadnja še aktivna tovarna računalnikov v Evropi. Tam sicer med drugim trenutno proizvajajo manjše prenosnike in pomnilniške enote.

Trg računalnikov se je v zadnjih letih močno preoblikoval, število ponudnikov pa se je zmanjšalo. V ZDA so tako na tem področju med večjimi igralci še Apple, Dell in HP, v vzhodni Aziji pa ob Fujitsuju še Acer in Asus iz Tajvana, kitajski Lenovo ter južnokorejska Samsung in LG.

V zadnjih letih se je močno zmanjšala prodaja klasičnih osebnih računalnikov. Svetovalno podjetje IDC za prihodnja leta napoveduje tudi manjšo prodajo tabličnih računalnikov, le malenkost pa naj bi porasla prodaja prenosnih računalnikov.

Fujitsu po vsem svetu zaposluje okoli 140.000 ljudi, v Nemčiji jih je doslej 5500.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine