12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! O pomenu krščanstva za razvoj zahodne civilizacije in vplivu islama na Evropo

Piše: M. B.

Danes zvečer ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo s sociologinjo Ano Zagožen spregovoril o njeni knjigi “Vpliv islama na kulturno podobo Evrope”.

Evropa se zadnja leta spopada z vedno večjim priseljevanjem tujcev. Priseljevanja so sicer del evropske zgodovine, vendar je leta 2015 v Evropsko unijo prišlo kar 41 % več migrantov in beguncev kot na primer leta 2000. Zaradi povečanja migracij je vidik varnosti sčasoma postal pomemben del zunanje in varnostne politike EU, ne le del gospodarskega, socialnega in humanitarnega področja.

V knjigi se je avtorica lotila konceptov kulture, identitete, civilizacije, multikulturalizma in primerjave islama ter krščanstva. Piše o problematiki migracij, tj. teorije migracij in njihove zgodovine, priseljevanja v Evropo, predvsem z vidika vprašanja varnosti; pa tudi odzivov Evropske unije na priseljevanje in njegove posledice.

V sklepnem delu so predstavljene ključne ugotovitve same raziskave. Pri tem avtorica ugotavlja, da je iz vidika varnosti in politične stabilnosti priseljevanje ljudi iz islamskega sveta prinaša pretežno negativne učinke, in to ne samo v ciljnih državah, ampak tudi v matičnih državah priseljencev.

Ana Zagožen se je rodila leta 1987 rodila v Celju, njene korenine pa segajo v Slovensko Istro in Savinjsko dolino. S staršema – očetom dr. Jožetom Zagožnom in materjo Marijo ter bratom Matejem je odraščala v Šentvidu nad Ljubljano, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo.

Dodiplomski študij je dokončala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani iz smeri Sociologija – kadrovski menedžment, podiplomski študij pa je dokončala na Fakulteti za Uporabne družbene študije v Novi Gorici, smer Medkulturni menedžment.

Pod mentorstvom publicista in prof. dr. Matevža Tomšiča je magistrirala iz teme vpliv množičnega priseljevanja iz islamskega sveta na kulturno podobo Evrope. Raziskovala je posledice priseljevanj predvsem v smislu posledic identitete, varnosti in politične stabilnosti.

Že v dijaško-študentskih letih je postala družbeno politično aktivna. Zato je že drugi mandat članica izvršilnega odbora SDS Ljubljana, članica glavnega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in predstavnica ustanovitelja v Svetu SNG Drama. Je mestna svetnica Mestne občine Ljubljana.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine