22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Arhitekt Aleš Guček o smučanju, zgodovini smučanja, Upornih krtih, Udbi in divjanju po Ljubljani

Piše: M. B.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaj Beremo na Nova24TV. Voditelj oddaj Beremo Metod Berlec bo gostil nekdanjega smučarskega reprezentanta, arhitekta in učitelja smučanja Aleša Gučka. Z njim bo spregovoril o smučanju in spominih njegovega očeta na dve koncentracijski taborišči, kjer je trpel med drugo svetovno vojno.

Aleš Guček se je rodil leta 1944 v Ljubljani. Je diplomirani arhitekt, nekdanji vrhunski smučar in učitelj smučanja. V svojem poklicu je bil urbanist in projektant visokih objektov. S slovenskim podjetjem je bil svetovalni inženir Afriške banke za razvoj, Kuvajtskega ministrstva za javna dela in Severnojemenskega za stanovanjsko gradnjo. Bil je vodja razvoja v Petrolu Zemeljski plin. Svoje delo je končal kot direktor Razvoja in prodaje v gradbenem podjetju.

Projektiral je številne največje stanovanjske soseske, bil je vodja projekta rehabilitacijskega centra v Kuvajtu in tipskega projekta širitve bolnišnice za Afriško banko za razvoj in Kitajsko. Po osamosvojitvi je bil od leta 1992 do 2002 preglednik slovenske zakonodaje urejanja prostora in graditve objektov, ki jo je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor. Aleš Guček je pripravil dokumentacijo za potrditev ISO standarda kakovosti s področja razvoja in prodaje objektov. Iz tega dokumenta je najbolj zanimiv in uporaben njegov standard stanovanj od dveh do petih zvezdic. S tem standardom je prodajalec vedel, kaj prodaja in kupec, kaj kupuje, ne pa visokoleteči naziv nadstandardno stanovanje.

Njegovo smučarsko področje je zelo pestro od tretjega leta starosti vse do danes. Državni alpski reprezentant je postal kot s štirinajstimi leti in prenehal z devetnajstimi. Na izbirnih tekmah za olimpijske igre leta 1964 v Innsbrucku je dvakrat zasedel 3. mesto, kar je pomenilo udeležbo, ki se ji je odpovedal zaradi začetka študija in tudi, ker ni videl svojega napredka na področju tekmovanj. Opravil je leta 1968 tečaj za učitelja smučanja in postal demonstrator, kasneje tudi vodja ekipe in predsednik Zbora vaditeljev, učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije.

Vodil je pripravo novega učnega načrta za učitelje smučanja z uvedbo tehnike krožnega gibanja kolen, uvedbo osnov alpske tekmovalne tehnike, tekov in skokov. Pripravil je posodobljene kriterije za izpitne programe in izpit iz slaloma. Vrhunec je dosegel na svetovnem kongresu učiteljev smučanja INTERSKI leta 1979 v kraju Zao na Japonskem.

S še tremi Slovenci je predstavil v svetovnem zgodovinskem prikazu bloško smučanje in predstavitev tehnike slovenske (istočasno jugoslovanske) šole smučanja. Zvečer je k mizi pristopil princ Akihito, kasnejši japonski cesar …

Aleš Guček je v vsakem življenjskem obdobju iskal nov izziv. V smučanju je že od mladosti imel rad zgodovino smučanja. Napisal je osem knjig in čez 120 člankov in predaval na konferencah Mednarodne smučarske zveze.

Med drugim je tudi soavtor francoske enciklopedije smučanja in številnih drugih biografij in knjig. Z očetom Svetozarjem in ženo Vlasto je leta 1994 postavil prvi Slovenski smučarski muzej, ki se je kasneje preselil v Muzej Tržič. Sam je zbral predmete za Nordijski muzej v Planici, ki še čaka na dopolnitev z zbranimi predmeti.

Aleš Guček je pobudnik Slovenskega smučarskega slovarja, ki ga je pripravljal šest let s še 14 soavtorji. Slovar je v slovenščini, termini še v nemščini in angleščini, ki ga je izdal leta 2011 Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Tako obširnega slovarja s področja smučanja ni na svetu.

Trenutno končuje 21 letno delo Ilustrirani smučarski jezikovni priročnik z okoli 28 000 besedami in besednimi povezavami in okoli 13 000 slikami v slovenščini, angleščini, nemščini in francoščini.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine