11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

V Piranu odprli izobraževalno-raziskovalni center o delfinih, kmalu bo odprt tudi za javnost

Piše: STA, C. R.

Slovensko društvo za morske sesalce Morigenos je danes v Piranu odprlo Center o delfinih, prvo znanstveno-izobraževalno stičišče, posvečeno morskim sesalcem v Sloveniji. Namen centra je približati delfine in njihovo celotno morsko okolje javnosti ter opozoriti na pomen znanosti pri ohranjanju morja. Center bo za javnost odprt od 21. junija dalje.

Kot so navedli v društvu, center predstavlja nov mejnik na področju izobraževanja in znanosti o morskih sesalcih pri nas. Vodja projekta Center o delfinih Krista Lokar je za STA povedala, da si v društvu želijo, da bo center predstavljal prostor, kjer bi na poljuden način lahko širši javnosti predstavili njihovo delo in znanstvene raziskave.

“S tem, ko poučujemo in ozaveščamo javnost o samih delfinih in njihovem ohranjanju, hkrati varujemo celoten morski ekosistem. Delfini so namreč bioindikatorji, kar pomeni, da lahko z njihovo prisotnostjo ocenjujemo, kakšno je stanje celotnega morskega ekosistema,” je pojasnila.

Prostori centra, ki jih je omogočila Občina Piran, vključujejo razstavo, kjer so zbrane zanimivosti iz življenja delfinov, obenem pa podrobneje predstavlja tudi raziskovalno delo društva Morigenos. Razstavo dopolnjujejo interaktivni elementi, na primer poučna aplikacija, ki obiskovalcem omogoča, da izkusijo delo raziskovalcev delfinov, se seznanijo z njihovo opremo in nekaterimi raziskovalnimi metodami, ter zvočna soba, v kateri posnetki morja, plovil in oglašanja delfinov opominjajo na pomen zvoka v morskem okolju.

V centru je tudi realistični kip delfina v naravni velikosti, ki je ustvarjen neposredno po podobi enega prvih identificiranih in najpogosteje opaženih delfinov v slovenskem morju, velike pliskavke. “Velika pliskavka je edina vrsta morskih sesalcev, ki stalno prebiva v našem morju, obiskovalci pa si bodo v našem centru tako lahko pobližje pogledali, kako je ta žival velika in kako dejansko izgleda,” je dejala.

V društvu Morigenos že 20 let aktivno preučujejo biologijo, ekologijo, vedenje in varstveni status delfinov v Tržaškem zalivu, kar je privedlo do več pomembnih znanstvenih dognanj. Po besedah predsednika in ustanovitelja društva Tilna Genova so poleg splošnih raziskav, pomembnih za lokalno, nacionalno in regijsko varstvo, prišli tudi do spoznaj, ki so postala znanstveno zanimiva na svetovnem nivoju. “Prvi v svetu smo na primer dokazali, da se lahko delfine prepoznava tudi po obraznih potezah,” je dejal.

Kljub obširnim raziskavam, ki so delfine ob slovenski obali postavile na zemljevid svetovne znanosti o morskih sesalcih, pa do sedaj v društvu niso imeli institucije, kjer bi se širša javnost lahko z njimi bolje spoznala. Upajo, da bodo s centrom obogatili izobraževalno-znanstveno krajino Pirana ter prispevali k razumevanju in ohranjanju delfinov in njihovega okolja v slovenskem morju in severnem Jadranu.

Projekt Center o delfinih je bil izbran na Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre v letu 2021. Operacijo sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine