10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Katoličani danes obeležujejo telovo, na cestah povečan promet

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, imenovan tudi telovo. Ob tem se spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče katoliške vere. Ker je telovo med drugim v Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem dela prost dan, je mogoče pričakovati gostejši promet predvsem v smeri proti Hrvaški.

 

Praznik svetega Rešnjega telesa in krvi nima stalnega datuma, saj je povezan z veliko nočjo. V Cerkvi ga namreč obeležujejo 11 dni po binkoštih, ki jih praznujejo 50 dni po veliki noči.

Za evharistijo so se v zgodovini Cerkve izoblikovali različni vidiki in različna imena, izhaja pa iz svetopisemskega izročila, po katerem je Jezus pri zadnji večerji z učenci kruh spremenil v svoje telo ter vino v svojo kri. Obhajanje evharistije, s katero se spominjajo zadnje večerje, je tako od začetkov krščanstva razpoznavno znamenje kristjanov.

Za praznik so po slovenskih cerkvah ali v njihovi okolici značilne procesije, ponekod jih pripravljajo tudi prvo nedeljo po prazniku.

Ker bodo imeli mnogi v državah, v katerih je danes dela prost dan, t. i. podaljšan vikend, na prometnoinformacijskem centru danes pričakujejo močno povečan promet. Danes popoldne in v petek zjutraj pričakujejo tudi povečano število tovornih vozil pred prehodi z Avstrijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine