16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Draga bitka za Hitlerjevo rojstno hišo – ker so lastnico hiše razlastili, ji mora po odločitvi sodišča Avstrija plačati poldrugi milijon evrov

Avstrija mora nekdanji lastnici rojstne hiše nekdanjega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja v mestu Branau plačati še približno 1,5 milijona evrov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razsodilo regionalno sodišče v mestu Ried im Innkreis.

 

Avstrija, ki je lastnico hiše pred leti razlastila, je želela preprečiti, da bi hiša postala romarsko središče neonacistov in drugih skrajnih desničarjev. Za dvonadstropno hišo z garažami in več parkirnimi mesti je nekdanji lastnici doslej plačala 310.000 evrov.

68-letna nekdanja lastnica je po besedah njenega odvetnika Gerharda Lebitscha z olajšanjem sprejela odločitev sodišča. Vendar pa je dejal, da primer še ni zaključen, saj je napovedal pritožbo.

Avstrijsko ustavno sodišče je julija 2017 odločilo, da lahko avstrijska vlada ostane lastnica rojstne hiše nekdanjega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja v mestu Braunau, ki jo je pred tem zasegla lastnici Gerlinde Pommer. Avstrijski parlament je pred tem sprejel poseben zakon, s katerim so lastnico hiše razlastili.

Družina Gerlinde Pommer je imela hišo v lasti skoraj stoletje, v njej pa se je 20. aprila 1889 rodil nacistični diktator Adolf Hitler. Čeprav je v hiši preživel le kratko obdobje, so nacistični simpatizerji s celega sveta redno obiskovali posestvo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine