11.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

V italijanskem nogometu imajo težave z rasizmom, navijači so za tarčo vzeli Kenijca v dresu Napolija

Branilec Napolija in senegalske reprezentance Kalidou Koulibaly je bil na sredini tekmi z Interjem v Milanu že drugič v letošnji sezoni serie A tarča rasističnih napadov navijačev. Kljub pozivom Napolija za ukrepe se je tekma nadaljevala, kar je še dodatno razjezilo Neapeljčane, ki napovedujejo, da bodo naslednjič zapustili igrišče.

 

Domači navijači so se Koulibalyja lotili z oponašanjem zvokov opic, na kar so sodnike in delegate tekme na stadionu San Siro večkrat opozorili odgovorni pri Napoliju. Uradni napovedovalec na tekmi se je sicer večkrat obrnil na domače navijače s pozivom, da prenehajo, a brez učinka, tekma pa se je kljub temu nadaljevala, poročajo italijanski mediji.

Na koncu si je senegalski nogometaš v 81. minuti prislužil predčasni odhod z igrišča zaradi sarkastičnega ploskanja sodniku po dobljenem rumenem kartonu za prekršek. “Koulibaly je bil vsekakor razdražen. Ponavadi je umirjen in profesionalen, ampak vseskozi je bil tarča opičjih zvokov,” je po tekmi pojasnil trener Napolija Carlo Ancelotti. Napoli je sicer zmagoviti gol dosegel v sodniškem dodatku drugega polčasa, dal ga je Lautaro Martinez.

“Trikrat smo zaprosili, da se ukrepa, vendar se je tekma nadaljevala. Vseskozi so govorili, da se lahko ustavi – ampak kdaj? Verjetno bo treba naslednjič zadeve vzeti v lastne roke in bomo morali preprosto nehati igrati. Če zapustimo igrišče, bomo verjetno zaradi tega izgubili tekmo, vendar smo pripravljeni tudi na to. To, kar se zdaj dogaja, ni dobro za italijanski nogomet,” je bil po poročanju Gazette dello Sport jasen 59-letni legendarni trener.

Na incident se je z objavo na Twitterju odzval tudi 27-letni nogometaš, ki je v objavi zapisal, da je “ponosen na barvo svoje kože”. “Žalosten sem, da smo izgubili, predvsem, da sem svoje brate na igrišču pustil same. Vendar sem ponosen na barvo svoje kože. Ponosen sem na to, da sem Francoz, Senegalec, Neapeljčan, da sem človek,” je zapisal Koulibaly.

Koulibalyju se je že opravičil župan Milana Giuseppe Sala, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki je obnašanje navijačev označil za sramotno. “Opravičujem se Koulibaliyju v svojem imenu in imenu vseh Milančanov, ki verjamejo v to, da smo vsi bratje tudi v teh težkih časih.”

Sala je sicer bil na tekmi in namerava še vedno spremljati Inter, a je obljubil, da bo vsakič, ko se navijači prenehajo vesti spoštljivo, vstal in odšel s stadiona. “To bom storil zase, ker se zavedam, da kdor koli napade temnopoltega športnika, ne sme imeti nobenega spoštovanja.”

Koulibalyja so se s podobnimi rasističnimi napadi lotili že navijači torinskega Juventusa; kljub je moral zaradi incidenta plačati kazen 10.000 evrov in bo moral na eni naslednjih tekem svojim navijačem zapreti del tribun.

Tekmo med Interjem in Napolijem pa je zasenčil še pretep med navijači, v katerem je umrla ena oseba, poročajo italijanski mediji. Incident naj bi se zgodil pred tekmo v okolici stadiona, ko je skupina Interjevih navijačev, oboroženih z verigami in kladivi, napadla kombi z navijači Napolija.

Časnik Corriere della Sera na svoji spletni strani poroča, da so bili v pretepu ranjeni štirje navijači Napolija, umrl en navijač Interja, ki naj bi ga je povozil kombi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine