4.9 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Po 18 letih Slovenija znova z dvojno smučarsko zmago v svetovnem pokalu na isti dan; Tina Maze: “Izjemno!”

Slovenija je bila danes po dobrih 18 letih od prvega tovrstnega uspeha znova priča dvojni zmagi njenih alpskih smučarjev v svetovnem pokalu na isti dan. Zmagi sta dosegla Ilka Štuhec v superveleslalomu v Val Gardeni in Žan Kranjec v veleslalomu v Saalbachu.

 

Uvodni del sezone svetovnega pokala za alpske smučarje vse bolj poteka po slovenskih željah. Velika pričakovanja ljubiteljev tega športa za vrnitev slovenske šampionke Ilke Štuhec v hitrih disciplinah se uresničujejo. Dan po odmevni zmagi v smuku je Štuhčeva znova pokazala odličen občutek za progo Saslong v Dolomitih in še v superveleslalomu pokorila konkurenco.

Da bo sreda, 19. december 2018, zapisana v zgodovino slovenskega smučanja, pa je bil slabo uro kasneje zaslužen tudi Žan Kranjec, ki je s svojo premierno zmago v svetovnem pokalu poskrbel, da sta drugič v zgodovini dva slovenska smučarja hkrati stala na najvišji stopnički na isti dan. Pred tem se je to zgodilo 20. februarja 2000, ko je Matjaž Vrhovnik dobil moški slalom v Adelbodnu, Špela Pretnar pa ženski slalom v Aareju.

Z dvojno današnjo zmago in včerajšnjo zmago 28-letne Mariborčanke v smuku se je tudi prvič zgodilo, da je slovenskim smučarjem na tekmah svetovnega pokala kar trikrat v dveh dneh pripadla čast poslušati Zdravljico.

Štuhčeva Val Gardeno zapušča kot velika zmagovalka. Najboljša slovenska alpska smučarka je v manj kot 24 urah najprej zmagala na smuku, nato pa je popolno vrnitev po poškodbi v slogu največjih šampionov kronala še z najhitrejšo vožnjo za zmago na superveleslalomu.

V igri stotink je danes premagala Tino Weirather iz Lihtenštajna in Avstrijko Nicole Schimdhofer, ki sta si s petimi stotinkami zaostanka delili drugo mesto. Švicarka Jasmine Fleury, ta se je od smučark, ki so se na progo podale po Štuhčevi, najbolj približala zmagovalnemu času, je osvojila četrto mesto z zaostankom šestih stotink.

“Danes so se stotinke izšle meni v prid, drugič se bodo mogoče komu drugemu. Vsekakor noro,” je svojo deveto zmago v svetovnem pokalu, s čimer je med Slovenci na drugem mestu na večni lestvici prehitela Bojana Križaja, pokomentirala Štuhčeva.

Svojo krstno zmago v karieri pa si je le dobro uro kasneje s pogumno drugo vožnjo na izjemno zahtevni progi v Saalbachu priboril Kranjec in tako poskrbel, da je po dolgih 36 letih Slovenec znova na najvišji stopnički zmagovalnega odra na moških veleslalomih.

Šestindvajsetletni tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah je po prvi vožnji držal odlično četrto mesto, na drugi progi pa je z 19 stotinkami prehitel Švicarja Loica Meillarda. Tretje mesto je zasedel Francoz Mathieu Faivre, za zmagovalnim odrom pa sta že po prvi vožnji zaostala najboljša veleslalomista zadnjih let Avstrijec Marcel Hirscher in Norvežan Henrik Kristoffersen.

Kranjec je tako postal komaj drugi slovenski zmagovalec na moških veleslalomih po Borisu Strelu, ki je prvo slovensko zmago v moški konkurenci v tej disciplini osvojil 15. decembra 1982 v Cortini d’Ampezzo. Hkrati pa je Sloveniji prismučal 83. zmago v svetovnem pokalu, 25. v moški konkurenci.

“Za take trenutke treniram, garam. Težke dneve imaš za sabo in potem ti takšni trenutki res veliko pomenijo in poplačajo vse stvari za nazaj,” je dejal Kranjec, ki je bil zelo jezen, ko je na zadnjih treh veleslalomih v finalnih vožnjah poslabšal izhodišče in je osvojil manj, kot je želel.

V cilju je pristopil in mu športno čestital avstrijski as Marcel Hirscher, ki je dejal, da je dobro opravil in imel odlično vožnjo in da je vesel zanj.

Prve zmage svojega varovanca se je veselil tudi trener Klemen Bergant: “V tej konkurenci je tako, da če ne greš dvakrat na polno, ne moreš pričakovati nobenega rezultata. On je danes to naredil. Bila pa je izredno težka tekma. Žan je močan, tehnično dobro pripravljen, dobro opremo ima, kondicijsko je super dobro pripravljen in vse to se je danes sestavilo tako, da je zmagal.”

Dvojno slovensko slavje v svetovnem pokalu sta za STA komentirala tudi Pretnarjeva in Vrhovnik, ki sta poudarila pomen takšnih uspehov za državo velikosti Slovenije, obenem pa tudi opozorila pred prevelikim naraščanjem pričakovanj športne javnosti.

“Slovenci smo majhen narod, smo patriotski in znamo držati skupaj. To veliko pomeni, če nekdo iz tvoje ekipe, tvoje države nekaj velikega doseže. Takrat sem bila sicer osredotočena na svoje tekme, se pa spomnim, da so mi na novinarski konferenci po tekmi povedali, da je zmagal tudi on. Res zelo lepo,” je dvojno slovensko zmago pred osemnajstimi leti podoživela Pretnarjeva, ki je v slovensko smučanje trenutno poklicno vpeta kot sodelavka za odnose z javnostmi.

Tudi Matjaž Vrhovnik je najprej izpostavil lepe občutke ob takšnem dosežku: “S Špelo sva bila takrat v navezi. Seveda se veseliš svoje zmage in hkrati še sotekmovalčeve. Dober občutek je, da se to zgodi tudi Slovencem. Veliko državam, ki imajo takšne vrhunske tekmovalce, se to ne zgodi.”

Tudi tokratna dvojna zmaga smučarjev v svetovnem pokalu je v javnosti – tako splošni kot tudi športni in politični – vsaj sodeč po zapisih na družbenih omrežjih sprožila val navdušenja.

Med drugim se je odzvala tudi najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze, ki je objavo uradnega profila Slovenske turistične organizacije v angleškem jeziku Feel Slovenia o dosežku na Twitterju pokomentirala na kratko in jedrnato: “Izjemno”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine