28.8 C
Ljubljana
nedelja, 30 junija, 2024

Euro 2024: Šeško najhitrejši, Bijol z največ izbitimi žogami

Piše: C. R., STA

Slovenska nogometna reprezentanca se je na evropskem prvenstvu v Nemčiji prvič v zgodovini velikih tekmovanj uvrstila v izločilne boje. V ponedeljek se bo v osmini finala merila s Portugalsko. Dobre predstave slovenskih nogometašev se kažejo tudi na statističnih podatkih, v katerih izstopata predvsem napadalec Benjamin Šeško in branilec Jaka Bijol.

Po statističnih podatkih Evropske nogometne zveze (Uefa) je Šeško v skupinskem delu tekmovanja zabeležil najvišjo hitrost med vsem udeleženci, ko je na dvoboju z Anglijo dosegel 35,9 km/h.

Tik za njim se je zvrstil Romun Valentin Mihaila (35,8 km/h), sledijo pa Švicar Dan Ndoye, Danec Rasmus Hoejlund in Portugalec Rafel Leao.

V obrambi sta se v statistki pri Sloveniji najbolj izkazala Bijol in Žan Karničnik, je na spletni strani zapisala Nogometna zveza Slovenije. Igralec Udineseja je zabeležil največ izbitih žog (27), v startih na žogo je z desetimi na četrtem mestu.

Karničnik se je izkazal v osvojenih žogah, s 23 se je prebil na peto mesto skupaj s Švicarjem Manuelom Akanjijem in Italijanom Alessandrom Bastonijem. V slovenski izbrani vrsti je največ v skupinskem delu pretekel Adam Gnezda Čerin, ki se je s 35,2 km uvrstil na šesto mesto med vsemi nogometaši na EP.

Kar se tiče nekaterih preostalih podatkov, je gruzijski napadalec Georges Mikautadtze s tremi goli zaenkrat najboljši strelec prvenstva, od tega je dva dosegel z enajstmetrovke. Njegov rojak Giorgi Mamardašvili je zbral največ obramb (20), drugi najboljši vratar je s 13 Romun Florin Nita.

Največ je poskušal Cristiano Ronaldo (12 strelov), zanimivo, portugalski zvezdnik se je tudi največkrat ujel v “offside zanko”, in sicer petkrat. V okvir vrat pa je največkrat ciljal Belgijec Romelu Lukaku (7) pred francoskim zvezdnikom Kylianom Mbappejem (6). Pod daleč največ podaj (326) se je medtem podpisal Nemec Toni Kroos, ki ima učinkovitost tudi 95,7 %.

Sicer pa je ob tem Španec Lamine Yamal s 16 leti in 338 dnevi postal najmlajši igralec v zgodovini eura, nemški strateg Julian Nagelsmann pa s 36 leti in 327 dnevi najmlajši trener. Priča smo bili tudi najmlajšemu kapetanu, to je postal Madžar Dominik Szoboszlai (23 let in 243 dni).

Na dvoboju Hrvaške in Italije je hrvaški kapetan Luka Modrić postal najstarejši strelec v zgodovini (38 let in 289 dni), Pepe pa je nasploh postal najstarejši igralec na zelenicah EP z 41 leti in 117 dnevi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine