13.7 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Četrta Zlata lisica za Američanko Shiffrinovo, s 56. zmagami prehitela legendarno Vreni Schneider

Nov dan, nova zmaga Mikaele Shiffrin. Na veleslalomu si je prvo mesto razdelila s Slovakinjo Petro Vlhovo, na slalomu v Mariboru pa je bila v težkih razmerah razred zase. Shiffrinova je zmagovalka zadnje ženske tekme pred svetovnim prvenstvom v Aareju, kjer bo med favoritinjami v vseh disciplinah.

Proga je v toplih razmerah razpadala, kljub trudu organizatorjev, a to ni bila ovira za najboljšo smučarko zadnjih dveh sezon.

Američanka je po veleslalomu v 24 urah zmagala tudi na slalomski tekmi za 55. Zlato lisico. To je njena še četrta zaporedna slalomska zmaga na Zlati lisici.

Druga je bila Švedinja Anna Swenn Larsson (0,77), tretja Švicarka Wendy Holdener (+1,15).

Najboljša slovenska lisička letos je Meta Hrovat. Po osmem dosežku veleslaloma je Gorenjka lisičkin urok strla tudi na slalomu in prvič na domači lisici osvojila slalomske točke z 11. mestom (+2,76), kar je njen najboljši slalomski dosežek na tekmah svetovnega pokala.

Točke je osvojila tudi druga slovenska finalistka Ana Bucik, ki je bila 24. (+3,84).

Shiffrinova je vodila že po prvi vožnji z veliko prednostjo. Najhujša tekmica je zaostajala natanko sekundo. V finalu pa je vodilna v skupnem seštevku in nosilka rdeče slalomske majice po letih 2015, 2017 in 2018 ohranila zanesljivost za novo lisičkino zmago.

Shiffrinova je zmagala na kar štirinajstih od zadnjih osemnajstih slalomov za svetovni pokal. Vse štiri, kjer ji ni uspelo, je dobila Vlhova, ki je Shiffrinovo pred Mariborom premagala v Flachauu, a ji je bila v Mariboru kos le na veleslalomu. Vlhova je slalomsko tekmo končala na petem mestu.

Triindvajsetletnica je drugič zaporedoma, tako kot lani, ko je zaradi pomanjkanja snega Zlata lisica gostovala v Kranjski Gori, dobila obe lisičkini tekmi.

Tretjič zaporedoma je zmagala tudi v pohorski kombinaciji (2017, 2018, 2019). Pohorsko kombinacijo pa je dobila še četrtič. Prvič je na njej slavila leta 2015, stara 19 let.

In še četrtič bo ime Shiffrinove kot najboljše v kombinaciji vgravirano tudi na velik kristalni prehodni pokal pohorskega pokala za Zlato lisico.

Shiffrinova ima tako že štiri zlate broške, broške najboljšim delijo od leta 1995 namesto lisičjih kožuhov. Lani pa je za zaporedno zmagoslavje na pohorski kombinaciji dobila tudi diamantno broško.

Mikaela Shiffrin bo še pred dopolnjenim 24. rojstnim dnevom, ki ga bo praznovala 13. marca, poskrbela za nekaj novih mejnikov. S 56 zmagami v svetovnem pokalu je za sabo pustila Vreni Schneider (55) ter je peta najboljša v zgodovini, tretja najboljša med ženkami.

Le Avstrijca Annemarie Moser-Pröll (62), še aktivni Marcel Hirscher (68), rojakinja Lindsey Vonn (82), ki bo po svetovnem prvenstvu končala tekmovalno pot, in Šved Ingemar Stenmark (86) imajo več zmag v svetovnem pokalu.

Ogrožen je tudi rekord Schneiderjeve 14 zmag v eni sezoni. Sezona se še ni niti končala, pa ima Shiffrinova na svojem računu v tej zimi že trinajst zmag.

Vsaj še eno leto pa bo v lasti zgolj Švicarke rekord Zlate lisice. Schneiderjeva je v Mariboru kar osemkrat zmagala, sicer pa je kar 15-krat stala na odru za zmagovalke. Takoj za njo je Švedinja Anja Pärson s sedmimi zmagami.

Se je pa med legende lisičke že uvrstila Shiffrinova, ki ima na svojem seznamu šest lisičkinih zmag, štiri slalomske in dve veleslalomski. Slovenski legendi sta Mateja Svet in Tina Maze s po tremi.

Triindvajsetletna Američanka ima že 38 slalomskih zmag v svetovnem pokalu. Le sloviti Stenmark jih je v celotni svoji karieri osvojil dve več (40).

V Mariboru je bil na sporedu sedmi ženski slalom sezone oziroma deveti, upoštevajoč še paralelni tekmi. Po Aareju sta na sporedu le še slalomski tekmi v Špindlerjevem mlynu in v Soldeuu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine