14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Zdravje in zdravstvo prihodnosti: Koronakriza kot priložnost za inovacije in nove tehnologije

Trenutno se na področju inovacij ogromna sredstva vlagajo predvsem v iskanje cepiva proti novem koronavirusu. Udeleženci razprave v okviru virtualne konference Zdravje in zdravstvo prihodnosti, ki jo je organiziral Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb, so izpostavili epidemijo covida-19 kot priložnost, da se v zdravstvu uvedejo inovacije in nove tehnologije.

 

»V času prvega epidemičnega vala smo bili zaradi ustavitve nenujnih zdravstvenih programov in slabše dostopnosti do zdravstva prisiljeni uvajati digitalne storitve tako na primarni kot bolnišnični ravni zdravstvenega sistema,« je v okviru virtualne konference Zdravje in zdravstvo prihodnosti, ki jo je organiziral Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb, povedal generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj. Tako so omogočili posvete in določeno zdravljenje na daljavo tudi z uporabo novih tehnologij. »To se je uveljavilo na silo, a smo potem ugotovili, da bi lahko hitre rešitve prevedli v stalen način dela,« je poudaril. Dodal je, da nameravajo te projekte v zdravstveni sistem kot stalnico začeti uvajati decembra. Pri projektu ustvarjanja digitalnega dvojčka za državo sodelujejo z Ministrstvom za javno upravo. Cilj je povezati najrazličnejše podatke v zdravstvu, da bi lahko v realnem času prišli do rešitev za ključna vprašanja. »Tako bi se izognili emotivnemu odločanju, kaj je prava reakcija v tistem trenutku,« je pojasnil Marko Grobelnik, raziskovalec z Inštituta Jožeta Štefana.

Iskanje cepiva in združevanje moči strokovnjakov

Trenutno se na področju inovacij ogromna sredstva vlagajo predvsem v iskanje cepiva proti novem koronavirusu. Nekateri strokovnjaki poudarjajo, da hitrejša dinamika vpeljevanja prinaša določena tveganja. »Dinamika ne sme biti razlog, da se preskoči temeljita in čvrsta ocena učinkovitosti in varnosti,« je opozoril Sušelj. Državni svetnik za področje zdravstva in predsednik komisije državnega sveta za socialno skrbstvo, delo, zdravje in invalide Peter Požun pa je strnil, da je Evropska komisija namenila kar precejšnja sredstva za spopad s covid-19 krizo, a se je pri nas izkazalo, da nimamo niti projektov investicij, čeprav želimo graditi dve infekcijskih kliniki v Ljubljani in Mariboru. »Če smo se v tej krizi naučili to, da moramo biti ves čas pripravljeni, smo se naučili veliko,« je strnil Požun.

Zadnje novice

Sorodne vsebine