22.6 C
Ljubljana
sreda, 28 julija, 2021

Vnuk partizana piše Turnšku: “Čez 30, 40 let bosta nek drug zgodovinar in nek drug novinar govorila o tvojem primitivizmu! Temu ne boš ubežal.”

Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu,” je v pismu predsedniku ZZB NOB Titu Turnšku zapisal vnuk partizana dr. Aleš Štrancar, sicer pa znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini. Štrancar je zapisal, da bo prisiljen Turnška kazensko ovaditi, če bo na takšen način govoril v imenu vseh borcev, hkrati pa mu je zaupal, da mu bo zgodovina čez 30, 40 let sodila tako, da bodo govorili o njegovem primitivizmu.

 

Pogrom Turnškovih borcev proti novinarstvu in oddaji, ki je obelodanila njihovo pravo nrav, sproža revolt tudi med tistimi, ki so imeli svoje bližnje v času 2. svetovne vojne na strani partizanov.

Eden izmed takšnih je vnuk partizana dr. Aleš Štrancar iz Ajdovščine, nedavno početje Tita Turnška in njegove borčevske organizacije proti svobodnemu novinarstvu in zgodovinski znanosti pa ga je tako zmotilo, da mu je napisal kritično pismo, objavljeno na blogu Moja beseda.

O Turnškovem primitivizmu bodo v prihodnosti govorili drugi novinarji in zgodovinarji
V pismu je izpostavil, da Turnškovi napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, “vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni kot na drugi strani”, je bil jasen Štrancar.

“Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal, te bom prisiljen kazensko ovaditi, saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi,” je bil potomec partizana kritičen do Turnškovega gromovništva. Dodal je, da zgodovina nikomur ne oprošča, ne bo “niti tebi niti meni”. “In čez 30, 40 let bosta nek drug zgodovinar in nek drug novinar govorila o tvojem primitivizmu! Temu ne boš ubežal.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine