1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

(VIDEO) Novi premier Janez Janša na Nova24TV: K zajezitvi širjenja novega koronavirusa lahko največ pripomoremo državljani sami!

Do torka zvečer je bilo po uradnih podatkih v Sloveniji z novim koronavirusom okuženih že 34 ljudi, po določenih prepovedih v veljavi pa so bili napovedani tudi strožji ukrepi, med drugim zaprtje meje z Italijo za potniški promet. O tem je v oddaji Tema dneva pri voditelju Aleksdandru Rantu spregovoril tudi predsednik nastajajoče vlade Janez Janša, ki se je že v ponedeljek udeležil Sveta za nacionalno varnost, kjer je predlagal nekaj ukrepov, od katerih pa še niso bili vsi uresničeni. Kot je izpostavil, lahko k zajezitvi širjenja novega koronavirusa največ pripomoremo prav državljani sami, opozoril pa je tudi na pomen kritične infrastrukture v takšnih razmerah.

 

Vlada v odhajanju je, kljub temu, da zdaj v zadnjem tednu sprejema določene koristne ukrepe, morda predolgo čakala. Janša je že pred tedni opozarjal na možnost prepoznega ukrepa. Smo danes sposobni sanirati nastalo stanje in ustaviti širitev novega koronavirusa?
“Ni čarovnika, ki bi lahko odgovoril na to vprašanje. Po mojem mnenju drži in so ukrepi, ki bi jih morali sprejeti že zdavnaj in smo nanje pozivali. Kakšna bo cena za zamudo, bomo videli, a opozarjam na to, da se je v tem trenutku s tem brezpredmetno ukvarjati, ker za nazaj ne moremo popraviti ničesar. Potrebno se je osredotočiti na tisto, kar lahko še naredimo v tem trenutku in v prihodnje in zadnje dni prihaja do neke delovne kooperacije med vlado, ki odhaja in vlado, ki prihaja. To je lahko samo dobro,” o tem meni predsednik nastajajoče vlade Janez Janša.

Sosednja Italija je dodobra izgubila nadzor nad okužbo, odgovorni so tudi tam predolgo gledali stran od problema. Bodo izkušnje iz Italije pripomogle tudi nam, da se bolje upremo tej okužbi? Je kakšna izmenjava informacij s strani Italije?
Janša je pri tem opozoril, da ne smemo posnemati dveh negativnih izkušenj, do katerih je prišlo v Italiji, kolikor se temu še lahko izognemo: “Eno so zamude, nekateri ukrepi so učinkoviti, če so pravočasni, kasneje pa ne držijo več. Drugo pa je, da ko nek ukrep sprejmeš, ga razglasiš na tiskovni konferenci, moraš imeti pripravljeno tudi izvedbo, sicer narediš več škode. Tipičen primer je zapora Lombardije, Benečije in še ene pokrajine. 16 milijonov ljudi, razglašen ukrep, formalno sprejeta zapora… Hkrati pa seveda izvedba in nadzor tega ukrepa nista bila pripravljena. Naslednji dan je iz teh okuženih območij odšlo več ljudi kot prej celo sezono virusa. Na žalost so nekateri žal prišli tudi v Slovenijo. To je rizična populacija in včeraj, ko so razglasili omejitev gibanja za celo državo, kar ni karantena, kot se napačno predstavlja, gre za omejitev gibanja za celotno državo, so zgolj popravljali tisto napako, ki so jo storili dan prej.”

Več si lahko preberete in video ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine