17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

[Video] Kako se je zahrbtno in enostransko POP TV pridružil gonji proti lastnikom kapitala

Klasičen primer enostranskega in zavajajočega poročanja je tudi prispevek o predlaganih obdavčitvah kapitala, ki ga je v torek v oddaji Preverjeno objavil POP TV. Za površnega opazovalca je prispevek narejen korektno, v njem so predstavljeni podatki in mnenja strokovnjakov. Vendar le na videz. V resnici gre za enostranski napad na kapital in obujanje že skoraj pozabljenega razrednega boja. Govori o grdih izkoriščevalskih kapitalistih in ubogih delavcih.

Kakšno je sporočilo celotnega prispevka, je vidno iz zaključka: “Ne gre torej za preganjanje kapitala ali kaj podobnega, gre preprosto za večjo pravičnost in uravnoteženje, ker če so doslej lahko zaposleni, zdravniki, ki rešujejo življenja, čistilke, ki komaj naberejo za kruh, od svojih trdo zasluženih plač plačevali večji delež davčnega bremena, bi zdaj lahko nekoliko več primaknil tudi kapital.” Pred tem pa poskuša novinarka utemeljiti zlobo kapitalistov: “Dobiček si je Akrapovič prvič po desetih letih izplačal lani, to leto je postal tudi lastnik 18-metrske jahte.” Grda manipulacija, ki izkorišča zavist povprečnega Slovenca. Da je Akrapovič ustvaril uspešno svetovno podjetje, ki zaposluje več kot tisoč delavcev, ni pomembno, pomembno je, da je kupil jahto.

Pred tem Bogomir Kovač razloži, da je upor delodajalcev proti dodatni obdavčitvi izmišljen in da gre za minorne zadeve: “Treba se je tudi zavedati, da je celoten problem, o katerem se mi danes pogovarjamo, odstotek davčnih oziroma fiskalnih prihodkov Slovenije, se pravi, mi imamo strašanski vihar v zelo majhnem kozarcu vode.” Motiv investitorjev oziroma lastnikov kapitala je ustvarjenje dobička. Na tem temeljijo vse uspešne in bogate družbe. Želja po dobičku ustvarja nova delovna mesta in praviloma so delavci v visoko donosnih podjetjih bolje plačani. Če lastnik kapitala ni motiviran, ker se ga pretirano obdavči, se preseli drugam. Tega Kovač ne pove. Poleg tega Gorazd Kovačič iz filozofske fakultete pove, da imamo pri nas v resnici ugodno poslovno okolje: “Mislim, da ne. Slovenija ima primerjalno prednost, če pogledamo druge države v širši evropski regiji, primerjalna prednost je v tem, da ima zelo dobro usposobljeno delovno silo. Delovno silo, ki je tudi marljiva, pripravljena na intenzivno delo, celo na garanje, hkrati pa relativno slabo plačana.” Kar potrdi direktorica poslovnega centra v Vrtojbi: “Recimo, tujcem je v Sloveniji najbolj všeč to, da je manj birokracije, če primerjamo recimo Italijo, in kot pravijo sami, pravila so znana vnaprej in se ne tako hitro spreminjajo.”

 

Celoten članek je na volju tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine