18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

(VIDEO) Janša: KUL-ov sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli; Bratuškova januarja lani odkrito o Šarčevi politiki

Piše: G. B.

Kot je znano, so predsedniki strank iz KUL Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek danes podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju, namen katerega je delovanje za dobrobit Slovenije in za umiritev stanja v državi, kot so sami povedali. 

Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB. (foto: STA / Nik Jevšnik)

Po njihovo bo ta sporazum v prihodnje podlaga za nadaljnje sodelovanje, pripravo skupnih programskih vsebin, način delovanja in postopkov, ki bodo na volitvah omogočili vzpostavitev trdne, uspešne in učinkovite vlade, so prepričani. Kot so dejali, se lahko sporazumu pridružijo tudi druge stranke, a očitno niso imeli v mislih tistih, ki so sedaj v vladni koaliciji.

Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB. (foto: STA / Nik Jevšnik)

Luka Mesec (foto: STA / Nik Jevšnik)

Predsednik vlade Janez Janša ob robu današnjega vladnega obiska v zasavski regiji ni želel podrobneje komentirati sporazuma o volilnem sodelovanju, ki so ga danes podpisale opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. “Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli,” je dejal.

Alenka Bratušek (foto: STA / Nik Jevšnik)

No, na tiskovni konferenci je za nekaj smeha poskrbel kar prvak LMŠ Marjan Šarec. “Ves čas dobro sodelujemo. To je naša prednost,” je dejal in pojasnil, da imajo seveda različna mnenja, a se zavedajo, kaj je njihov skupni cilj, pa tudi, da so z glasovanji v DZ dokazali, da so sposobni sodelovati. Seveda pa spodnji posnetki, kjer se je Alenka Bratušek januarja lani odzvala na njegov odstop, kažejo nekoliko drugačno sliko…

Marjan Šarec (foto: STA / Nik Jevšnik)

Tanja Fajon (foto: STA / Nik Jevšnik)

Na sporazum so se odzvali tudi nekateri poslanci SDS.

Danijel Krivec:  “Današnji podpis o povolilnem sodelovanju je ponovno dokaz, da se na čustvu, kot je sovraštvo do drugače mislečih lahko nekaj dogovorijo, kadar pa je potrebno zagotavljati programska izhodišča, pa ni soglasja. To izključevanje polovice volilnega telesa je za nas nekaj nepredstavljivega. V teh časih nekaj nedoumljivega. Bojim se, da pot ni dobro tlakovana, namreč potrebno je vedeti, da je ta koalicija v prejšnjem mandatu tudi začela z besedami združevanja in sodelovanja, na koncu pa se niso mogli dogovoriti niti o tem, koga bi kam imenovali, ali kakšen zakon bi vložili.”

Branko Grims:  “Nastala je koalicija sovraštva, saj temelji na izključevanju Slovenske demokratske stranke in Janeza Janše ter vseh, ki z nami sodelujejo. Ko je prihajala pandemija, so strahopetno vrgli puško v koruzo, danes pa se ponujajo kot rešitev za Slovenijo, kar pa niso, so pa bistvo slovenskega razvojnega problema. V resnici so cokla razvoja. Izključevalnost v politiki je vedno slaba, vodi do slabih rešitev in zavira slovenski razvoj. Stranke, ki so tako izključevalne, da vnaprej izločijo zmagovalko volitev, tistega, ki vodi vlado in vse, ki z njim sodelujejo, so stranke, ki niso vredne zaupanja in jim volivci ne bi smeli nameniti svojih glasov. Kriterij za volilno izbiro bi morala biti naša varnost, blaginja za Slovenijo, to pa je tisto, kar gradimo sedaj in pri čemer je vlada Janeza Janše izjemno uspešna.”

Sorodne vsebine